Маріуполь
04.04.2024 10:19

Німецькі компанії допомагають російським окупантам реконструювати Маріуполь.

Про це пише видання Tagesschau з посиланням на розслідування журналістів політичного журналу ARD Monitor.

Повідомляється, що Маріуполь посідає важливе місце в російській пропаганді. Зокрема тому, що це була одна з найжорстокіших битв повномасштабного вторгнення в Україну. Росіяни оточили місто, морили його населення голодом і під час атак не шкодували ні пацієнтів у лікарнях, ні мирних жителів.

Видання пише, що Маріуполь настільки важливий для російської пропаганди, що навіть сам президент РФ Володимир Путін відвідував його і говорив про відновлення.

Журналісти з’ясували, що реконструювати місто росіянам допомагає німецька компанія Knauf. Вона є світовим лідером з виробництва гіпсу. Фірма продовжує вести бізнес у Росії. У країні-агресорі продовжують працювати близько 4000 її співробітників.

Ба більше, як повідомляється, глава компанії був почесним консулом Росії понад два десятиліття. Він особисто зустрічався з Путіним. Кнауф не відмовився від свого звання після анексії росіянами Криму 2014 року, а 2018-го — критикував санкції Заходу проти РФ.

У компанії Knauf заявили журналістам, що у них є дочірня компанія, яка працює виключно на російському ринку. Однак на більшість запитань відповідати відмовилися.

У матеріалі йдеться, що у відновленні окупованого Маріуполя помітили також бетонні блоки компанії WKB Systems GmbH. Примітно, що головним акціонером компанії є російський олігарх Віктор Костянтинович Бударін.

Нагадаємо, представники партизанського руху «АТЕШ» виявили місцерозташування російських складів у тимчасово окупованому Криму. Зокрема у Джанкої вони розташовані поблизу цивільної інфраструктури.