Війна в Україні
05.04.2024 10:39

Керівництво Кремля знову симулює свою нібито зацікавленість у переговорах щодо миру з Україною.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

Так, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров використав зустріч з більш ніж сімдесятьма іноземними послами з країн, що не належать до західних держав, щоб засудити українську "формулу миру", одночасно стверджуючи про готовність Росії до переговорів на умовах, вигідних для Кремля.

Лавров виступив на "круглому столі" в Дипломатичній академії МЗС Росії 4 квітня де повторив кілька стандартних наративів, заявивши, що Україна несе відповідальність за початок війни у 2014 році й звинуватив її у причетності до недавнього теракту в Москві.

Лавров також скористався зустріччю з послами, щоб критикувати "формулу миру" президента України Володимира Зеленського та закликати присутні країни не підтримувати її. Після зустрічі Лавров повідомив журналістам, що Росії вважає "необов'язковим спілкуватися з Зеленським", але Росія повинна вести переговори з Заходом.

Лавров зауважив, що Захід, проте, не готовий до переговорів. Він також заявив, що сучасна ситуація на полі бою створила "нові умови" і що Росія готова до "чесних переговорів, заснованих на цих нових умовах та інтересах безпеки Росії".

Російські офіційні особи продовжували неправдиво звинувачували Україну та Захід у відсутності мирних переговорів, хоча Росія публічно визнає, що не зацікавлена в добросовісних діалогах з Україною.

ISW продовжує вважати, що максималістські цілі Росії, які фактично означають повну капітуляцію України та Заходу, залишаються незмінними. Будь-які заяви з боку Росії про бажання мирних переговорів, ймовірно, є спробами вимагати від Заходу поступок щодо українського суверенітету та територіальної цілісності.

Нагадаємо, ворог завдав 4 ракетних і 80 авіаційних ударів, здійснив 108 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ і населених пунктах.