Сахара
10.04.2024 14:35

На початку квітня пил з пустелі Сахара проник до різних регіонів України, включаючи Дніпро, Київ, Одеську, Франківську та Вінницьку області. Зараз хвиля пилу із Сахари накрила Європу. Це вже третій епізод за останні два тижні, повідомляє The Watchers.

Мапа

Інтенсивна запиленість погіршує якість повітря. Пил досить маленький – це дрібнодисперсні часточки в повітрі. Але вони шкідливі для літніх людей, а також тих, хто має алергію чи респіраторні захворювання.

Так, на Піренейському півострові, а також у деяких районах Франції та Німеччини зафіксовано велику концентрацію твердих частинок на рівні землі.

Останніми роками відзначається збільшення інтенсивності та частоти епізодів «навали» сахарського пилу. Це може бути пов'язано зі змінами в характері атмосферної циркуляції.

«Останній епізод пилу - вже третій за останні два тижні. Він пов'язаний із погодними умовами, які призвели до потепління в Західній Європі останніми днями», - розповіла старший науковий співробітник Служби моніторингу атмосфери Copernicus.

Два попередні епізоди відбувалися переважно над Середземномор'ям і південною Європою, хоча деякі ефекти спостерігалися далеко на півночі, аж до Скандинавії.

Нагадаємо, географ розповів про небезпеку пилової бурі.