Немає світла
11.04.2024 13:54

Сьогодні, 11 квітня, в Україні без світла залишилися 380 населених пунктів. Зокрема через бойові дії електроенергію вимкнули у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Сумській, Харківській областях. На Харківщині енергетики застосували аварійні відключення.

"Сьогодні вранці внаслідок масованої комбінованої атаки російськими ракетами та дронами були пошкоджені підстанції «Укренерго» та об’єкти генерації в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях", — пояснили в компанії НЕК "Укренерго".

У Вінницькій області знеструмлені 1047 точок обліку у 4 населених пунктах через падіння уламків дрона. 838 абонентів у 3 населених пунктах досі залишаються без світла. У селищі Браїлів через технічні причини припинено газопостачання 117 побутовим споживачам.

Міністерство енергетики України інформує, що тривають відновлювальні роботи.

Нагадаємо, під час масованої нічної російської атаки окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС — одну з найбільших теплоелекростанцій України в Київській області.

Через Трипільську ТЕС система втратила частину потужності. Поки що в "Укренерго" сподіваються, що обмеження споживання електроенергії вводити не доведеться.

"Втрата Трипільської ТЕС, як і будь-якого великого об'єкта генерації, позитивно не позначиться на енергобалансі країни. Це означає, що в пікові години доби у нас буде менше внутрішньої потужності для покриття споживання", - зазначили у компанії.

На даний момент працюють сонячні електростанції, в системі профіциту є невеликий експорт. На вечірній максимум - з 19.00 до 22.00 - можливий незначний дефіцит електроенергії.

"Сонце сяде, внутрішньої потужності недостатньо, імпорту в необхідних обсягах немає. На українському ринку ціни нижчі, ніж на європейському. Відповідно доведеться брати аварійну допомогу, якщо сусіди зможуть нам її надати", - заявили в "Укренерго".

У разі потреби обмежень споживання у компанії обіцяють повідомити заздалегідь. "Поки що спробуємо пройти вечір без них", - сказали в "Укренерго".

Голова Українки Київської області Олександр Туренко в Facebook повідомив, що після нічної атаки в Українці сталася потужна пожежа. Він закликав жителів міста закрити вікна та зарядити електронні пристрої.

Нагадаємо, в останні тижні Росія вирішила посилити цілеспрямовані атаки на енергетичну інфраструктуру України. Уряд Данії ухвалив рішення виділити 40 млн данських крон (приблизно 5,8 млн євро) в українську енергетичну систему.

Українцям рекомендується завжди бути готовими до відключення електроенергії. Міністерство внутрішніх справ України нагадало громадянам про правильне використання генераторів.