Війна в Україні
15.04.2024 10:58

Діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, можуть отримати спеціальний статус, що надає їм право на соціальний захист. Це стосується тисяч дітей в Україні, які стали жертвами російської агресії.

Цей статус можуть отримати діти, які на момент військової агресії Російської Федерації не досягли 18 років та зазнали травм або поранень. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 268 від 5 квітня 2017 року, цей порядок регламентується та був змінений у червні 2023 року.

Статус можуть отримати не лише діти з фізичними ушкодженнями, але й ті, хто постраждав від психологічного, фізичного або сексуального насильства, був викрадений чи незаконно вивезений за межі країни.

На даний момент особливий статус не надає жодних привілеїв, крім права на безкоштовне харчування у навчальних закладах. Для отримання статусу законний представник дитини повинен подати заяву в органи опіки та піклування разом із необхідними документами, такими як свідоцтво про народження та інші. Якщо дитина вже має 14 років і ID-паспорт, вона може самостійно звернутися за статусом до служби у справах дітей.

Нагадаємо, комбінований удар із застосуванням ударних безпілотників і ракет, здійснений Іраном по Ізраїлю в ніч на 14 квітня, був «набагато менш успішним», ніж нещодавні російські удари по українській інфраструктурі.