Війна в Україні
15.04.2024 11:59

У Російській Федерації вважають, що удари Ірану по Ізраїлю можуть привернути увагу західних країн та нібито відвернути їх від допомоги Україні.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни у щоденному звіті за 14 квітня.

"Російські військкори в основному відреагували на удари Ірану по Ізраїлю 13 квітня, припустивши, що зростання загрози військової ескалації на Близькому Сході, ймовірно, відверне увагу Заходу, зокрема США, і відверне допомогу від України", — йдеться у повідомленні.

Мілблогери РФ стверджували, що західні ЗМІ можуть припинити висвітлювати війну в Україні, адже увага привертається до ризику ескалації на Близькому Сході. Тоді як США та Захід нібито можуть почати зволікати з поставками допомоги Києву, адже пріоритетом можуть поставити допомогу Ізраїлю.

Декілька російських військкорів заявляли, що якщо Україна не отримає додаткові західні системи ППО, то БПЛА й ракети "безпечно курсуватимуть". Зокрема, подібні надії висловлювали військкори та офіційні особи Кремля після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Аналітики зауважили, що затримки у військовій допомозі США вже спричинити дефіцит ракет ППО та запасів боєприпасів, що перешкоджає здатності ЗСУ захищатися під час наступу ЗС РФ на фронті та ударів БПЛА й ракет по тилових районах. Президент РФ Володимир Путін, ймовірно, вважає, що допомога США Києву надалі буде відкладена або назавжди припинена.

"І будь-які докази, що підтверджують це уявлення, ймовірно, сприятимуть зусиллям Росії напружити українські сили після того, як вони досягли критичної точки на полі бою та в тилу", — розповіли аналітики.

В ISW переконані, що здатність України захищатися залежить від продовження допомоги США, зокрема, чим довше вони мають недостатнє забезпечення, тим їм важче захищатися під час наступу окупантів.

Нагадаємо, лише за добу армія РФ втратила ще 770 своїх військових. Названо нові втрати армії РФ.