Ентоні Блінкен
30.04.2024 11:39

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив, що перемовини з Росією про закінчення війни в України залежать від російського диктатора Володимира Путіна. Відповідну заяву він зробив під час розмови з президентом Світового економічного форуму Борге Бренде в Ер-Ріяді, що в Саудівській Аравії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Блінкен зазначив, що російський президент повинен продемонструвати готовність вести переговори згідно з міжнародним правом та Статутом ООН — суверенітет, територіальна цілісність, незалежність. За його словами, США мають надію, що Путін "зрозуміє меседж і продемонструє готовність до щирих переговорів".

"Якщо вони будуть належним чином підтверджені, має бути ухвалена резолюція", — наголосив держсекретар США.

Він пояснив, що війна в Україні стала для Росії провалом. Крім того, остання тепер є в рази слабшою як економічно, так і в військовому плані. Своєю чергою Україна об'єдналася, НАТО став сильніше, а Європа більше не має залежності від ресурсів РФ.

"Усе це, я вважаю, величезна стратегічна невдача для Росії. Я сподіваюся, що є визнання цього. Щойно Росія продемонструє, що вона щиро бажає вести переговори, ми точно будемо там, і я вірю, що українці будуть там", — додав Блінкен.

Нагадаємо, в Одесі зросла кількість жертв російської ракетного удару по місту, якого окупанти завдали 29 квітня. Відомо про п'ятьох загиблих.