Армія РФ
02.05.2024 08:19

На фронті російські загарбники продовжують тиснути в районі Часового Яру та на Авдіївському напрямку.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України. Операція №1 – Луганська область

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що Північне угруповання військ РФ перекинуло в зону відповідальності не менше 50 тис. російських військовослужбовців у прикордонних районах Курської, Брянської та Бєлгородської областей.

Війська РФ 1 травня продовжили наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна.

В Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони відбили російські атаки на південний схід від Куп’янська поблизу Іванівки, Кислівки та Котлярівки; на північний захід від Сватового поблизу Берестового і Стельмахівки; на захід від Сватового під Копанками; на південний захід від Сватового біля Новоєгорівки, Греківки, Макіївки, Невського; на захід від Кремінної біля Тернів; на південь від Кремінної біля Білогорівки та в районі Серебрянського лісу.

Нещодавно ЗСУ завдали ударів по російському військовому полігону приблизно за 80 кілометрів за лінією фронту в тилу окупованої частини Луганської області. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 травня, показують, що ЗСУ завдали удару по російському полігону на південний захід від Можняківки, ймовірно, з чотирьох ATACMS. Як повідомляється, внаслідок цього були ліквідовані 116 російських загарбників.

Операція №2 – Донецька область

На Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) 1 травня тривали позиційні бої, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Бої тривали на схід від Сіверська біля Верхньокам’янського, на південний схід від Сіверська біля Спірного та на південь від Сіверська біля Роздолівки.

Війська РФ нещодавно просунулися на схід від Часового Яру та на східну околицю Часового Яру.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 травня, показують, що окупанти нещодавно просунулися через лісові масиви безпосередньо на схід від н.п. Часів Яр і далі вздовж околиць мікрорайону Канал .

Російські “воєнкори” стверджували, що підрозділи РФ нібито просунулися поблизу Богданівки (на північний схід від Часового Яру), а також досягли східної крайньої ділянки Сіверсько-Донецько-Донбаського каналу на південь від Часового Яру.

Російські блогери розповідали, що є повідомлення про те, що ЗСУ почали відступати з Кліщіївки (на південний схід від Часового Яру), хоча один “воєнкор” визнав, що він ще не підтвердив цю інформацію з власних джерел.

В ISW не знайшли підтвердження жодної з цих заяв Росії, зазначається у звіті.

Нагадаємо, ввечері 1 травня Росія вдарила по Одесі. Внаслідок обстрілу в місті 14 людей постраждали, була зруйнована цивільна інфраструктура, виникла масштабна пожежа.