Місяць
03.05.2024 13:47

Китай сьогодні, зробить спробу запуску місії на зворотний бік Місяця, пише The Guardian. Це перша з трьох запланованих місій на найближчі роки в рамках мети висадження людини на поверхню Місяця до 2030 року.

Національне космічне управління Китаю (CNSA) планує у п’ятницю, 3 травня, здійснити запуск у космос місячного зонда «Чан’е-6» (Chang'e-6), який уперше в історії людства має доставити на Землю зразки породи зі зворотного боку Місяця.

До цих пір земляни не малм зразків ґрунту зі зворотного боку супутника планети.

«Після всебічної перевірки й проведених тестувань інженерною командою прийнято рішення запланувати запуск місії «Чан’е-6», четвертої фази проєкту дослідження Місяця, на 3 травня», - ідеться в повідомленні космічного управління.

У передстартовий посилений режим роботи переведено метеослужбу космодрому, яка здійснює метеорологічний моніторинг і аналіз погодних умов для забезпечення успішного запуску.

Очікується, що у разі успіху місії Китайське національне космічне управління (CNSA) поділиться зразками місячного ґрунту на міжнародному рівні, так само, як це було з місячним камінням, зібраним під час 5-ї місії Чан'є.

Експерти кажуть, що отримані зразки можуть допомогти відповісти на питання щодо періоду активності Сонячної системи мільярди років тому.

Раніше повідомлялося, що Росія планує розмістити на Місяці ядерну установку.