Комікси про війну
07.05.2024 10:38

У російські школи за сприяння Міністерства оборони РФ почали надходити комікси Олега Роя про російських солдатів, які відзначилися на українському фронті. У «патріотичному» графічному романі розповідаються дитячі історії про начебто «втомлених від пияцтва» українських вояків і «російських героїв», які з ними воюють, включно з командиром, звинуваченим у скоєнні бійні в Бучі.

Про це йдеться в аналітичній публікації білоруського опозиційного видання BelSat, переказ якої пропонує Foreign Ukraine.

«На початку лютого 2022 року українські нацисти зосередили великі сили на кордонах республік вільного Донбасу. Вони хотіли завдати віроломного удару по донецькому ополченцю і влаштувати геноцид на Донбасі. Але наша розвідка спрацювала, і ми їх випередили», – таку версію початку повномасштабного вторгнення в Україну виклали в коміксі «Знання про героїв», який вийшов у російських школах.

«Патріотичні» графічні романи розроблені на замовлення асоціації «Знання», яку курує заступник глави адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко. Учні з Москви, окупованого Луганська та Поволжя отримали пілотні примірники ще у 2022 році, а з березня 2024 року, судячи з даних з регіонів, поставки коміксів у школи стали масовими. Наприклад, школи Оренбурзької області вже отримали 6 000 коміксів, а в Алтайському краї – 7 000.

Школи Санкт-Петербурга, Єкатеринбурга, Камчатки, Пермського краю, Омської області та багатьох інших регіонів також оголосили про поповнення своїх бібліотечних фондів. У деяких з них збірку про «героїв СВО» (спецоперація – так російська влада називає агресію проти України – ред.) презентуватимуть учням під час спеціальних занять.

На сайті проекту зазначено, що комікси планують відправити у понад 40 000 російських шкіл. Проект реалізується за підтримки Міністерства освіти та Міністерства оборони Росії спільно з приватним університетом «Синергія», студенти якого намалювали ілюстрації до коміксу.

Збірка містить 22 оповідання письменника Олега Роя, який активно підтримував вторгнення РФ в Україну. Усі вони, за словами видавців, засновані на «реальних історіях російських військових». Серед героїв коміксу є, наприклад, полковник Азатбек Омурбеков, якого західні та українські ЗМІ вважають одним із відповідальних за розправу над мирним населенням у Бучі у березні 2022 року.

За словами його підлеглого, Омурбеков бив і принижував своїх бійців прикладом кулемету, погрожував розправою за невиконання наказів, приставивши пістолет до чола, надавав неправдиву інформацію командуванню про «успіхи» на фронті.

Однак, російські студенти бачать образ зовсім іншої людини.

«Батько виховав мене справжнім чоловіком, батиром (почесне звання у монгольських і тюркських народів, яке присуджується за бойові заслуги – ред.). Він говорив, що для людини, для офіцера головне – це честь, мужність і відповідальність перед людьми», – так описує себе Омурбеков у присвяченому йому розділі «Батир і його герої».

Водночас, за словами бійця його бригади, під час окупації Андріївки на Донбасі командир «сидів у підвалі школи», де знаходився штаб, і не поспішав блиснути героїзмом на полі бою.

В основу всіх дій коміксу покладено протистояння російських військових з «нацистами», «бандерівцями», «українськими неофашистами» та «натовцями».

«Західні країни, виплескуючи ненависть до Росії, передають найсучаснішу зброю своїм неонацистським різникам, які окуповують Київ», – пише Олег Рой.

При цьому він не називає воїнів ЗСУ «військовими» і малює їхній образ виключно за допомогою пропагандистського наративу, використовуючи максимально карикатурні описи.

«У тилу ворог зазвичай не очікує небезпек і розслабляється. Втомлені пияцтвом та знущаннями над мирним населенням бійці добровольчих батальйонів засинають», – йдеться у пропагандистському коміксі.

Зазначимо, що Олег Рой підтримав Кремль на початку повномасштабного вторгнення в Україну та присвятив пост Володимиру Путіну, подякувавши йому за «важку історичну місію захисту російського населення Донбасу та очищення землі України від неофашистської чуми, яка там відродилася».

За понад два роки Рой опублікував чотири романи на військову тематику, густо перемішану з теоріями змови, їздив на окуповані території та брав участь у проекті пропагандиста Володимира Соловйова. Міністерство оборони РФ оцінило діяльність письменника, нагородивши його «почесною грамотою».

Остання видана книга Роя «Сашка Вагнер. Віра. мужність. Честь» розповідає про російського воєначальника, який штурмує Бахмут, «перетворений неонацистами на неприступну фортецю».

Рой також розвиває проект «Російські супергерої» про модернізованих героїв дитячих казок. На веб-сайті проекту зазначено, що він має «явну патріотичну спрямованість» і буде представлений у вигляді серії графічних романів, відеоігор, мультфільмів і пам’ятних речей. На організованому Кремлем «Всесвітньому фестивалі молоді» проект був представлений як «російська відповідь Marvel і DC» – американських видавців коміксів, які спеціалізуються на пригодах супергероїв.

Нагадаємо, РФ 6 травня знову атакувала Сумщину. Під удар попали об'єкти енергетичної інфраструктури в регіоні.