День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років
08.05.2024 13:26

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Минулого року Верховна Рада законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.

Вихідний день відтепер також буде 8 травня, коли завершиться дія воєнного стану в Україні.

Окрім того, Президент підписав указ, згідно з яким 9 травня Україна відзначатиме День Європи.

Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

Президент України Володимир Зеленський розказав, що сьогодні, в день памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Росія нанесла масований ракетний удар по Україні.

"Понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору. Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму", - йдеться у повідомленні.

Крім того, Президент наголосив, що світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю.

Як наголосив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Телеграмі з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, світ повинен діяти сьогодні, аби захистити глобальну безпеку, а не тільки памʼятати тих, хто віддав своє життя заради цього. Як зауважив очільник уряду, 8 травня – День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, і для світу цей день став нагадуванням про страшні злочини проти людяності та жахи війни. Нагадуванням, що зло "ніколи знову" не має повторитися.

"Однак 2014 рік показав, що памʼятати – не достатньо. А 2024 рік довів, що не зупинене вчасно зло обернеться на ще більшого монстра. Сьогодні українці, як і майже вісімдесят років тому, платять високу ціну в боротьбі зі злом - цього разу з Росією та рашизмом, який визрів із радянської ідеології", - підкреслив Шмигаль.

Він вважає, що "світ повинен визнати, до яких наслідків призводить нерішучість. Світ повинен діяти сьогодні, аби захистити глобальну безпеку, а не тільки памʼятати тих, хто віддав своє життя заради цього".

Україна має перемогти, свобода і справедливість мають перемогти, і лише так можна зупинити Росію, у пам’ять про тих, хто віддав життя за мир у Другій світовій війні і в пам’ять про тих, хто загинув, захищаючи Україну та демократичні цінності майбутнього, підкреслив Прем'єр-міністр.

День пам'яті та примирення – це час не лише для вшанування загиблих та віддання належної шани тим, хто віддав своє життя за нашу свободу. Цей день наповнений глибоким почуттям поваги до тих, хто вступив у найжорстокіші випробування, щоб забезпечити наше майбутнє.