Президент Чехії Петр Павел
09.05.2024 11:59

Нерішучість Заходу у підтримці України протягом усієї російсько-української війни стала великою проблемою. Якби допомога західних союзників була надана Україні раніше і в значно більших обсягах, ситуація могла б бути іншою.

Про це в інтерв'ю ARD заявив президент Чехії Петр Павел.

При цьому президент Чехії наголосив, що він сьогодні не відчуває, що Захід втратив віру в те, що Київ може вийти переможцем у війні, але він упустив дорогоцінний час.

Україна отримає першу партію артилерійських снарядів, придбаних західними союзниками у межах чеської ініціативи, у червні.

"Я і наш прем'єр-міністр Петр Фіала припускаємо, що перша партія з майже 180 000 одиниць боєприпасів буде доставлена в червні, а подальші контракти будуть укладені на п’яти-шестизначну кількість снарядів", – заявив він.

За словами Павела, затримки із постачанням снарядів виникли на тлі того, що "цим скористалася Росія".

Союзникам України довелося відкрито говорити про цю ініціативу, аби залучити до цих зусиль якомога більше країн, пояснив Павел, але таким чином вони також "розкрили свої карти".

Нагадаємо, російські окупаційні війська перейшли до нової концепції війни, головним завданням якої є знищити інфраструктуру системи управління, промисловість та транспортну систему України.