ЗСУ
11.05.2024 08:40

На Харківщині тривають оборонні бої проти спроб російських окупантів вести наступальні дії та просуватись в глибину території нашої держави, інформує Генштаб ЗСУ.

Військові зазначають, що в напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ Харківської області продовжуються контрударні заходи. Ворог застосовує піхоту та техніку. Також, наразі тривають бої за населені пункти в прикордонні, які перебували фактично в сірій зоні – Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійнікове та Огірцеве.

"Сили оборони України діють на підготовлених оборонних рубежах. Здійснюється вогневе ураження із завданням зірвати ворожий наступ та знищити окупанта, який вклинився в нашу оборону. Рішення на посилення наших бойових підрозділів будуть реалізовані", йдеться у повідомленні.

Російські війська активізують свої зусилля у спробах розгорнути наступальні дії на півночі Харківської області. Минулої доби "сірі зони" біля кордону з РФ дещо збільшилися. Про це свідчать дані DeepState.

Так, за даними сервісу DeepState, станом на ранок 11 травня на півночі області зафіксовано дві "сірі зони". Перша знаходиться на північ від Харкова біля сіл Червоне та Стрілечтя площею 52,5 квадратних кілометрів. Друга розташована дещо на схід, на північ від Вовчанська, біля села Плетенівка, її площа становить 26,5 квадратних кілометрів.

Мапа

Порівняно із вчорашнім днем, "сірі зони" збільшилися відповідно на 17 та 20 квадратних кілометрів.

мапа

Російські наступальні операції вздовж кордону України та РФ у районі Харківської області, ймовірно, мають стратегічну мету – скувати українські сили на цьому напрямі, щоб забезпечити наступ в інших районах східної України.

На думку експертів, відновлення наступу на півночі Харківської області може призвести до того, що українське військове командування направить сили та техніку для оборони на північ від Харкова, які могли б використовувати на інших ділянках фронту.

Взагалі, протягом минулої доби в Україні відбулося 104 бойових зіткнення. Ворог завдав 7 ракетних та 108 авіаційних ударів, здійснив понад 120 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення. Протягом минулої доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 пункту управління, 1 складу ПММ, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 радіолокаційній станції та 18 районам зосередження особового складу противника.

Нагадаємо, за добу Сили оборони України ліквідували ще 1320 російських загарбників, таким чином загальні втрати росармії в особовому складі з початку повномасштабного вторгнення склали вже близько 481 030 солдатів.