Мобілізація в Україні
13.05.2024 10:58

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої дані у Територіальних центрах комплектування (ТЦК), Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) чи через електронний кабінет.

Про це нагадав представник Генштабу ЗСУ полковник Юрій Глущенко, повідомляє ТСН.

Він пояснив, що ті, хто вже актуалізував інформацію про себе у ТЦК, можуть не відвідувати їх повторно після 18 травня. Проте особам з обмеженою придатністю до служби необхідно буде пройти повторну медкомісію до ТЦК, адже висновок військово-лікарської комісії (ВВК) тепер буде дійсним лише протягом одного року.

Глущенко підкреслив, що громадян, уже знятих з військового обліку, звільнено від необхідності оновлювати дані. У разі ухилення від цього обов'язку передбачено штрафи до 25 тисяч гривень та інші санкції.

Нині спостерігається підвищений наплив відвідувачів до ТЦК, які переведені на цілодобовий режим роботи. Щоб уникнути черг, українцям рекомендують планувати візити увечері чи інший неробочий час.

Крім того, Міноборони розробило нові правила рекрутингу у ЗСУ, які дозволяють військовозобов'язаним самостійно обирати бригаду для служби.

Найбільш популярними спеціальностями є водії, механіки, стрілки, оператори озброєння, артилеристи, оператори БПЛА, бойові медики, а також фахівці у сферах логістики, обслуговування та ремонту.

Нагадаємо, від 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають уточнити свої дані у ТЦК та СП, є можливість це зробити в електронному кабінеті, а також у ЦНАП. Тож держава має розуміти, скільки чоловіків цього віку є здоровими, які у них військово-облікові спеціальності або, наприклад, хто завів третю дитину і має право на бронювання чи відстрочку, або тих, хто переселився і змінив місце проживання.