Карти боїв
14.05.2024 07:57

Російські війська 13 березня продовжили здійснювати тактично значущі наступи на північ і північний схід від Харкова. Але, зважаючи на все, в своїх діях вони віддають пріоритет швидкому створенню "буферної зони" вздовж кордону, а не умов для глибшого вторгнення в північну частину області.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), аналітики якого змінили свою нещодавню оцінку подій.

Експерти посилаються на геолоковані кадри від 13 травня, де нібито видно, що російські війська просунулися в Глибоке (на північ від Липців) і підняли прапор у центрі села, проте самі пропагандисти визнали, що ті поки не повністю захопили населений пункт і просунулися на захід від нього лівому березі річки Харків. Водночас окупанти просувалися на південний захід від Олійникового та на північ від Лук'янців. Під останніми, повідомив Генштаб ЗСУ, ворог досяг невстановленого тактичного успіху.

Російські блогери хвалилися, нібито ЗС РФ зайшли до села, але ISW це не підтверджує. Там зазначили, що російські сили також продовжили наступ на Липцівському напрямку в районі села Пильна, а міноборони РФ визнало, що українські війська контратакували російські сили біля Глибокого.

Аналітики підкреслили, що 12 травня війська РФ захопили Вовчанський м'ясокомбінат на півночі міста, а російські блогери стверджували також про захоплення взуттєвої фабрики вранці 13 травня й просування в центральну частину Вовчаньска до правого берега річки Вовча надвечір.

Один пропагандист заявив, що армія РФ "зачищає" Старицю та Бугруватку на захід від Вовчанська дорогою С-210817, але не контролює населені пункти, хоча "просунулася" до лісового масиву на південь від Огірцевого. Також окупанти атакували лінію Ізбицьке – Стариця – Бугруватка на захід від Вовчанська й у районі села Тихе (на схід від міста), де міноборони РФ також повідомило про українські контратаки.

Російські джерела стверджували, що бойові дії продовжуються в районі Зеленого на кордоні між Липцями та Вовчанськом, і що Сили оборони України "частково виведені" з Тернової (одразу на південний схід від Зеленого).

"Порівняно швидкі темпи просування російських військ у Вовчанську та повідомлення про руйнування кількох мостів через ключові водні шляхи в межах міста дозволяють припустити, що сили РФ віддають пріоритет створенню "буферної зони", а не глибшому проникненню, як раніше передбачав ISW", – кажуть аналітики.

Вони зазначили, що поки не спостерігали заяв чи візуальних підтверджень того, що окупанти переправилися на лівий берег річки Вовча у Вовчанську або його найближчих околицях. Хоча ворог завдав ударів по мостах через річку 12 травня на захід та схід від міста, а 13 травня бив по мостах та логістичних лініях у самому місті, залишивши лише два придатні для використання мости через Вовчу.

Експерти поки лише припускають, чому підрозділи армії РФ в основному націлюються на мости, які їм потрібно буде перетнути, та забезпечити стабільну логістику через річку Вовча для наступальних операцій углиб північної частини Харківської області.

Повідомляється, що ворог також виставляє у цьому районі бронетехніку – російські джерела заявили, що ЗС РФ провели механізовану атаку з невстановленою кількістю танків на Вовчанськ у ніч на 12 травня та продовжили бронетанкові атаки протягом дня 13 травня.

"Це дозволяє припустити, що російські війська прагнуть досягти швидких успіхів, але, схоже, нині вони не створюють умов для того, щоб такі успіхи були на південному березі річки Вовча та глибше в північній частині Харківської області. У сукупності ці індикатори припускають, що вони, найімовірніше, намагаються створити обіцяну "буферну зону" на прикордонні замість того, щоб досягати глибших успіхів в області чи напрямку Харкова", – оцінює ISW.

Там нагадали про заяви диктатора Путіна та його кремлівських поплічників щодо створення "демілітаризованої буферної зони" на окупованій частині України "для захисту території РФ від українських ударів". Російський посол США Анатолій Антонов нещодавно безпосередньо пов'язав цю "зону" з активізацією наступальних операцій армії РФ з боку Бєлгородської області.

Українські та західні офіційні особи також заявили, що російські війська мають намір створити десятикілометрову "буферну зону" на Харківщині. На думку ISW, вона одночасно приведе агресора до зони досяжності його ствольної артилерії до Харкова.

Нагадаємо, у Росії заявили, що число загиблих під час обвалу будинку в Бєлгороді сягнуло 9 осіб. При цьому, у місті лунає низка нових вибухів під час повітряної тривоги.