Окупанти розстріляли волонтерів
16.05.2024 09:58

У Вовчанську зникли двоє волонтерів, які поїхали туди на власному автомобілі, щоб евакуювати місцеву родину. Згодом стало відомо, що їх розстріляли російські солдати.

Про це повідомив начальник слідчого управління головного управління Національної поліції в Харківській області Сергій Болвінов на своїй сторінці у Facebook.

“Поки точилися бої за місто, двоє волонтерів на власній машині поїхали до Вовчанська, щоби евакуювати звідти місцеву родину. Але до адреси вони так і не доїхали — зникли. Ми вже розслідуємо цю справу, та на жаль, за попередньою інформацією та даними від свідків, хлопців розстріляли російські військові. Один з них, ймовірно, поранений, другий — не вижив”, — написав він.

Свідком трагедії, пише Болвінов, став 19-річний хлопець, який приїхав до Вовчанська рятувати свою бабусю, але і він став жертвою окупантів, хлопцю дивом вдалося врятуватися.

“Свідок у цій справі також став жертвою російських воєнних злочинців. 19-річний парубок приїхав до Вовчанська на допомогу бабусі, хотів вивезти рідних. Поки збирали речі, до будинку увірвалися озброєні російські військові, хлопця роздягли та кинули до підвалу. Він намагався тікати — тоді по ньому відкрили вогонь. Дивом вцілів, росіяни погрожували його вбити та знову зачинили. Звільнитися він зміг лише вночі, після того, як військові пішли з будинку. І хлопець, і його бабуся вже в безпеці, їх евакуювали”, — зазначив Болвінов.

У коментарі “Суспільному Харків” голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі розповів, що жертви окупантів — це двоє чоловіків з Київщини, які без узгодження дій з поліцією та місцевою владою, виїхали до Вовчанська. За словами голови адміністрації, волонтери не знали, що не потрібно їхати у північну частину міста.

“Ми закликаємо усіх волонтерів та небайдужих, які мають змогу допомогти, координувати свої дії з військовою адміністрацією, з поліцією, з координаційним центром, щоб не було таких випадків, що люди їдуть, не розуміючи, куди вони їдуть”, — прокоментував Гамбарашвілі.

Та все ж надія, що один із волонтерів живий, є. За ці дні, що відбувається наступ росіян на Харківщині, росіяни знову наробили лиха на десятки кримінальних справ. Щойно людей почали евакуйовувати, ті розповідали чергові моторошні історії. Одному з чоловіків окупанти прострелили палець, бо той не захотів відчинити їм двері.

Нагадаємо, російські окупанти пішли в штурм 6 одиницями техніки, серед яких можна помітити танк-будку, обшитий металевими пластинами. Але це не допомогло сховатися від ураження Сил Оборони. Зустрічали ворога бійці з Javelin та FPV-дронами, атака успішно відбита.