Вишиванка
16.05.2024 10:42

Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День вишиванки. Для українців вишиті сорочки є символом національної ідентичності. Проте наразі їх носять по всьому світу на знак підтримки нашої культури і традицій.

День вишиванки

Як пише РБК-Україна, це свято з'явилося у 2006 році. Авторами ідеї вшановувати українській традиційний одяг були студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету.

Ініціатори створення свята Олександр Ткачук та Леся Воронюк розповідали, що одного дня на перерві побачили друга у вишитій сорочці, після чого вони вирішили запропонувати всім охочим прийти в один день у вишиванках.

Спочатку акцію підтримало лише 10 студентів, але наступного року до них приєдналися учні та викладачі інших факультетів університету.

Невдовзі масштаби свята розрослися до всеукраїнського рівня, а в наші дні День вишиванки відзначають у понад 100 країнах, тому він отримав назву Всесвітнього.

Зараз вишиті українські сорочки одягають президенти інших країн, політики, громадські діячі на знак солідарності з Україною. Відомі дизайнери використовують вишиванки при створенні колекцій одягу.

Люди завжди вірили, що вишивка слугуватиме оберегом для того, хто носитиме сорочку. Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальним вишиваним орнаментом. Серед них зустрічаються різноманітні геометричні фігури, квадрати, ромби, хрестики, а також квіти, тварини.

Вишивана сорочка стала невіддільним елементом культури, історії та "генетичним кодом" українського народу.

Свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, тому відзначають його одягнувши вишиванку.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у соцмережі розказав про міфи навколо вишиванки. Він зазначив, що у СРСР тоталітарний режим прагнув знищити все українське, але офіційної заборони на вишиванки не було. Проте, їх носіння йшло всупереч з негласними нормами радянської культури. За Брежнєва її почали асоціювати з дисидентством і заборонили.

У мирні часи з нагоди Дня вишиванки відбувалися масові заходи, присвячені історії та культурі вишитих сорочок. Проводили пізнавальні виставки, лекції, флешмоби, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів.

Маріупольська міська рада згадала, як проходив день вишиванки в українському та мирному Маріуполі.

Цьогоріч свято проходить під символічним гаслом "Вишиваємо перемогу".

Вишиванка

Через війну масових заходів не буде, проте плануються різні тематичні події. Так, наприклад у Києві була запланована презентація вишиванки "Бойова дронівка", в орнаменті якої використано зображення дрона, козацького хреста та тризуба. У книгарні "Сенс" на Хрещатику о 18:00 відбудеться показ документального фільму про вишиті сорочки "Спадок нації" за участю режисера та співзасновника Всесвітнього дня вишиванки Олександра Ткачука.