Війна в Україні
17.05.2024 09:19

Росія, можливо, готується до великого наступу найближчими тижнями. При цьому помітним стало скупчення невеликих підрозділів окупантів поблизу Сумської області.

Про це повідомило агентство Reuters.

Аналітик групи "Чорний птах" Пасі Паройнен сказав Reuters, що наступ Москви на Харків, схоже, був спрямований на те, щоб втягнути обмежені резерви Києва в бій до початку основного літнього наступу. Якщо Україні вдасться зберегти територію Харківщини та Сумщини за собою, це завадить росіянам здійснювати артилерійські обстріли мирних жителів та, можливо, відтіснить ворога до кордону.

"Після повідомлення про бої в північних районах прикордонного міста Вовчанськ, приблизно за 45 км від Харкова, український Генштаб заявив, що його війська розпочали контратаку, щоб завдати удару у відповідь по окупантах. Київ, чий дефіцит живої сили посилився затримками з постачанням західної зброї, попередив, що Росія, можливо, готується до великого наступу найближчими тижнями. Він також помітив скупчення невеликих підрозділів Росією поблизу Сумської області", - йдеться в матеріалі.

Росія заявляє, що окупувала 12 сіл з початку атаки. Аналітики вважають, що без реагування українських резервів під час літнього наступу це "може коштувати Україні війни", пише Reuters.

Нагадаємо, Збройні сили України можуть скоротити чисельність обстрілів Харкова ворожою авіацією, але для цього їм потрібен дозвіл країн Заходу на використання західних систем ППО у повітряному просторі Росії.