Засуджені
17.05.2024 17:14

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених. Це сталося у п'ятницю, 17 травня. Закон № 11079-1 опублікований на сайті Верховної ради.

Згідно з документом, деякі категорії засуджених та ув'язнених в Україні зможуть на добровільній основі піти на службу в армію. Це буде служба за контрактом під час воєнного стану.

Закон передбачає умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для засуджених, які погодять підписати контракт. Проте мобілізуватися до армії зможуть не всі. Рішення ухвалює суд.

До армії не зможуть мобілізувати осіб, які відбувають покарання або були засуджені за:

  • злочини проти національної безпеки України (ст. 109 - ст. 114-2 Кримінального кодексу);
  • вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного зі зґвалтуванням або сексуальним насильством (ч. 2 ст. 115 ККУ);
  • за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (кримінальні правопорушення, передбачені ст. 152 - 156-1 ККУ);
  • тероризм (кримінальні правопорушення, передбачені ст. 258 - 258-6 ККУ);
  • ДТП зі смертельним наслідком вчинене під впливом наркотиків чи алкоголю (ч. 4 ст. 286-1 ККУ).

Також обмеження діятимуть на ув'язнених за особливі тяжкі корупційні злочини.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що в Україні майже 5 тисяч ув'язнених погодилися піти на фронт в обмін на умовно-дострокове звільнення.

У квітні серед ув’язнених провели опитування, де запитали, потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. Близько 4,5 тисячі засуджених відповіли "так".

Висоцька зазначила, що не опитували в'язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. При цьому відкинули близько 4 тисяч засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз.

"Варто наголосити: законодавці виписали норму закону таким чином, що звільнені засуджені служитимуть в окремих військових підрозділах. Цим самим у суспільства знімаються зайві перестороги про буцімто ухилення звільнених засуджених. Вони точно не служитимуть у тилових частинах", - зазначила Олена Висоцька.

Як зазначили у Мін'юсті, станом на 15 травня 2024 року в українських колоніях перебував 27471 засуджений, у тому числі 1538 жінок.

Заступниця міністра юстиції додала, що для того, аби законно повноцінно запрацював, треба ухвалити підзаконні акти. За її словами, орієнтовно за кілька тижнів закон матиме повноцінне застосування.

Нагадаємо, що парламент ухвалив у другому читанні законопроект про мобілізацію засуджених. Наразі він перебуває на підписі у президента. За словами міністра юстиції, в Україні є близько 10-20 тисяч засуджених, які у перспективі можуть бути мобілізовані.