Протест
18.05.2024 18:28

Сьогодні, 18 травня, після набрання чинності закону про мобілізацію, далекобійники влаштували акцію протесту та перекрили трасу «Київ-Одеса».

Відео поширюють в мережі.

Причина протесту - закон про мобілізацію. Відповідно до нових змін більшість із далекобійників не мають право на бронювання від військової служби.

Зазначимо, із 18 травня інспектори Державної прикордонної служби України перевірятимуть на КПП наявність військово-облікових документів у громадян призовного віку.

«Від 18 травня водіїв вантажівок можуть мобілізувати на кордоні при виїзді з України. Під бронювання більшість не потрапляє. Вони кидають фури, щоб залишитися за кордоном», — зазначають в мережі, де поширюють відео.

На одному із відео український далекобійник розповідає, що до акції протесту долучилися водії із різних областей. Протестувальники пропускають пасажирські автобуси та легкові автомобілі. Акцію контролюють правоохоронні органи, також присутні автомобілі швидкої допомоги.

Речниця Національної поліції Олена Бережна у коментарі «РБК-Україна» зазначила, що протест влаштували водії вантажівок міжнародних перевезень. Причиною, за її словами, стало те, що за новим законом про мобілізацію, вони нібито не зможуть виїжджати за кордон.

Речниця Нацполіції наголосила, що порушень публічного порядку під час акції протесту далекобійників не було. Поблизу місця проведення протесту були присутні поліцейські наряди.

«На ніч теж лишаться два наряди», - зазначила вона.

Нагадаємо, що сьогодні, 18 травня, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Змінюються правила призову, військового бліку, покарань для ухилянтів і не тільки. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити облікові дані у територіальних центрах комплектування. Зокрема, надати актуальні номер телефону, e-mail та адресу проживання. Вимога поширюється на призовників, військовозобов'язаних та резервістів. А також на жінок-медиків, які стоять на військовому обліку.

Зробити це треба протягом наступних 60 днів. Дедлайн - до 16 липня включно. Інакше настає адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку - штраф від 17 000 гривень.

Уточнити дані можна як під час особистого візиту до ТЦК чи Центру надання адміністративних послуг, так і через мобільний додаток електронного кабінету Резерв+.