Нерухомість
21.05.2024 15:00

У першому кварталі 2024 року вартість житлової нерухомості в Україні значно зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року. За даними Державної служби статистики, середнє підвищення цін склало 16,0%. Особливо відчутне подорожчання спостерігалося на первинному ринку нерухомості, де ціни на квартири зросли найбільше, повідомляє Державна служба статистики.

Таким чином, зростання цін на житло перевищило офіційний річний рівень інфляції (3,2%) в п'ять разів.

За даними статистичного відомства, за рік ціни на квартири на первинному ринку підвищилися на 17,6%, тоді як на вторинному ринку вони зросли на 15,3%.

Однокімнатні квартири подорожчали на первинному ринку на 17,8%, на вторинному – на 15,9%, двокімнатні квартири на первинному ринку на 17,5%, на вторинному – на 15,2%, трикімнатні квартири на первинному ринку на 17,9% %, на вторинному – на 15,5%.

Оренда житла

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири з початку 2024 року зросла на 4,2% до 6880 гривень. У квітні на перше місце за вартістю оренди вийшла Львівська область (11 914 гривень), обійшовши Закарпатську (11 772 гривень), яка очолювала рейтинг з початку 2023 року.

Нагадаємо, аналітики Опендатабот зазначають, що український ринок нерухомості почав відновлюватись.

Раніше ми писали, що українці, чиє житло пошкоджене чи знищене через війну, можуть отримати компенсацію від держави. Можна отримати кошти на відбудову чи нове житло або допомогу з ремонтом.

Зазначимо, Національне агентство з питань запобігання корупції інформує, що депутати міських рад Львова та Харкова від фракції “ЄС” Петра Порошенка та представники екс-ОПЗЖ (“Відновлення України”) масово задекларували коштовні об’єкти нерухомості та елітні автівки, які були куплені минулого року під час широкомасштабного вторгнення Росії.