росіяни
21.05.2024 16:59

У Росії співмешканкам загиблих на війні в Україні почнуть виплачувати гробові, повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Громадянських дружин загиблих на війні в Україні росіян почнуть визнавати офіційними і надаватимуть їм усі належні виплати.

Відповідний законопроект підтримав уряд. При цьому Кабмін запропонував доповнити документ положенням про те, що громадянські дружини загиблих для визнання їх офіційними не повинні перебувати у зареєстрованому шлюбі з іншими людьми.

Також, на думку кабміну, умовою визнання фактичних шлюбних відносин має бути встановлення факту їх існування до настання смерті, оголошення померлим або визнання безвісно зниклим однієї з осіб, які перебували у зазначених відносинах. Це пояснюється тим, що такі відносини могли бути припинені раніше за взаємним рішенням або в односторонньому порядку.

Згідно з ініціативою, подружжя зможе через суд встановити факт шлюбу. При цьому суд може підтвердити його лише за умови, що чоловік та жінка проживали спільно не менше трьох років або не менше одного року за наявності спільної дитини, а також вели спільне господарство. У судовому рішенні про визнання факту стану у шлюбних відносинах повинен буде вказуватись момент їх виникнення. У свою чергу рішення суду буде підставою для внесення відомостей про шлюб до Єдиного державного реєстру записів актів цивільного стану.

Нагадаємо, що від 29 березня в Україні розширено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги за загиблих військових. Серед них - жінка або чоловік, з яким загиблий (померлий) проживали разом, але не перебували у шлюбі, якщо спільне проживання встановлено рішенням суду, що набрало законної сили. Але на жаль, на даний час є випадки, коли жінки звертаються з цього приводу, маючи на руках рішення суду, а відповідальні особи на місцях дивно розводять руками.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги.