Столтенберг
25.05.2024 10:35

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників по НАТО, які передають озброєння Україні, скасувати заборону на використання зброї для ураження військових об'єктів на території РФ.

«Настав час для союзників розглянути питання про те, чи не варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні. Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її самозахист», - сказав він в інтерв'ю виданню The Economist.

Він зазначив, що росіяни продовжуватимуть тиснути і завойовувати незначні позиції та готові заплатити дуже високу ціну за ці незначні здобутки.

Столтенберг також дорікнув союзникам у Європі, які пообіцяли Україні один мільйон артилерійських снарядів: «Ми не бачили нічого близького до цього».

Також Столтенберг визнав ризик ескалації. За його словами, завдання полягає в тому, щоб «не допустити перетворення цієї війни на повноцінну війну між Росією і НАТО в Європі». Але він підкреслив різницю між постачанням зброї, навчанням і військовими діями: «Ми проводимо навчання, ми надаємо зброю, боєприпаси Україні, але ми не будемо брати безпосередньої участі з території НАТО в бойових діях над Україною або в Україні. Це зовсім інша річ».

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати Америки не схвалювали ударів американською зброєю по території Росії. Проте Україні доведеться ухвалювати свої власні рішення. Таку заяву він зробив під час виступу перед комітетом Палати представників у закордонних справах.

Як відомо, західні країни забороняють Україні завдавати ударів по території РФ своєю зброєю. Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон вважає, що ця політика є неправильною. На його думку, варто дозволити Україні вести війну так, як вона вважає за потрібне.

Крім того, група конгресменів закликала міністра оборони США Ллойда Остіна прискорити постачання озброєнь Україні, а також дозволити їй бити по Росії американською зброєю. Вони також просять навчити роботі з американськими винищувачами F-16 більшу кількість українських пілотів.

Раніше Секретар РНБО Олександр Литвиненко зазначив, що США мають дозволити бити їхньою зброєю по РФ, щоб ЗСУ перешкодили наступу російських загарбників. За його словами, окрім зняття обмеження на використання західної зброї, також потрібно, аби союзники посилили санкції проти РФ.