Яка ситуація на фронті
29.05.2024 07:57

Російські війська упродовж останніх днів здійснили кілька механізованих атак різного масштабу одразу на чотирьох оперативних напрямках у Донецькій області. Це сталося після першої хвилі наступальної операції РФ на півночі Харківської області.

Ключовою метою цих дій міг бути намір перевірити, наскільки ефективним став задум російського командування з відтягування українських сил на Харківський напрямок для створення більш сприятливих для окупаційної армії умов в інших точках фронту. Про це йдеться в аналітичному матеріалі Інституту вивчення війни (ISW).

"Російські війська нещодавно здійснили чотири механізовані атаки зменшеними чи меншими розмірами на кількох напрямках операції в Донецькій області, не досягнувши значних успіхів, щоб перевірити реакцію України після першої хвилі наступальних зусиль Росії на півночі Харківської області", – зазначено у публікації.

Згадані атаки фіксувалися кадрами, що були опубліковані 27 і 28 травня. Ці кадри задокументували посилені механізовані атаки чисельністю у взвод на схід ві Часового Яру та Новопокровського. Також росіяни вдалися до механізованих атак чисельністю близько роти поблизу Новомихайлівки, що розташована на південний захід від Донецька, та у районі Старомайорського на південь від Великої Новосілки.

Особливих успіхів ці атаки ворогові не принесли. Росіянам, зазначили аналітики, вдалося лише незначно просунутися у ході атак східніше від Новопокровського та Старомайорського, тоді як у районах Часового Яру та Новомихайлівки про підтверджені успіхи окупантів не йдеться.

Водночас аналітики констатували, що нарощування темпів атак на Покровському напрямку співпало зі зниженням інтенсивності атак та наступу російських військ на півночі Харківщини.

При цьому, вважають в ISW, згадані чотири механізовані атаки окупантів, що відбувалися на кожному х чотирьох операціійних напрямів Росії, були обмеженими у порівнянні з попередніми російськими механізованими атаками. Відтак, припускають аналітики, ключовою їхньою метою наразі було навіть не просування уперед.

"Ймовірно, атаки 27 і 28 травня мали на меті оцінити реакцію та оборонні можливості українських військ на донецькому напрямку. Недавні російські наступальні зусилля на півночі Харківської області, ймовірно, мали на меті скористатися нестачею української живої сили та матеріальних засобів до того, як очікувана західна військова допомога прибуде на лінію фронту, і створити можливості для російських військ в інших місцях. А російські війська, ймовірно, мали на меті перевірити, чи є та де саме вони можуть скористатися цими можливостями на лінії фронту в Донецькій області", – резюмували аналітики.

Як повідомлялося, говорячи нібито про мирні переговори, Путін продовжує свої варварські атаки проти цивільної інфраструктури та проти мирного населення України та намагається підірвати майбутній Саміт миру в Швейцарії, який буде присвячений пошуку шляхів до майбутнього мирного процесу.