Білорусь та РФ проводить навчання
29.05.2024 09:19

Білорусь розпочала спільні навчання авіації та протиповітряної оборони з Росією. Українські розвідники стежать за діями військових обох країн, щоб оцінити рівень загрози для України.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

«За останній час на кордоні з Білоруссю будь-які дії щодо України з цієї території не фіксувалися, у РФ немає там підрозділів сухопутної складової, які б могли на цей час нести загрозу нашій країні», - заявив він.

Демченко зауважив, що Україні відомо про навчання, що проводяться у сусідній республіці. Підрозділи розвідки Міністерства оборони та Державної прикордонної служби уважно спостерігають за розвитком подій, «щоб розуміти наскільки вони можуть нести загрозу Україні».

«Але зараз якоїсь зміни ситуації ми не спостерігаємо», - додав речник ДПСУ.

Демченко зазначив, що кордон з Росією залишається складним напрямком і несе загрозу. В Харківській області ситуація залишається напруженою в районах пунктів пропуску "Липці" та "Вовчанськ". За його словами, там тривають заходи з недопущення просування ворога вглиб території України. На інших ділянках цього регіону наразі стабільна ситуація.

"Але ми маємо бути готові до будь-якого розвитку ситуації, в тому числі у напрямку Сумської області. Бо ті сили й засоби, які ворог тримає навпроти нашої території, можуть свідчити про те, що в будь-який момент ворог може намагатися розширити зони де ведуться бойові дії", - додав Демченко.

Речник ДПСУ наголосив, що Росія може розширити зону бойових дій з метою розосередження сил та засобів України.

"Фактично ворог намагатиметься сковувати Сили оборони нашої країни", - пояснив Демченко.

Нагадаємо, українські військові за допомогою безпілотників дистанційно замінували дорогу, де згодом підірвалася російська бойова машина піхоти з металевим навісом для захисту від БПЛА. Пізніше бронетехніку "добили" дронами-камікадзе.