Україна відбила атаку
30.05.2024 11:59

Сили протиповітряної оборони України вночі та вранці 30 травня відбили комбіновану російську атаку, знищивши сім крилатих ракет і 32 дрони-камікадзе типу Shahed-131/136. Агресор застосував для ударів загалом 51 ціль.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук. Він розповів, куди цілився агресор, а в обласних військових адміністраціях назвали наслідки.

Зазначається, що окупанти здійснили ракетно-авіаційну атаку по військових об’єктах та критичній інфраструктурі України. Ворог вдарив восьма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 по Харківщині, а також запустив 11 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська область РФ) і 32 ударні БПЛА (з російського Приморсько-Ахтарська та мису Чауда в тимчасово окупованому Криму).

Відбивали цей повітряний напад зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил, мобільні вогневі групи й підрозділи радіоелектронної боротьби Сил оборони.

Олещук підкреслив, що захисники збили сім ракет Х-101/Х-555 та 32 "Шахеди" в межах Херсонської, Запорізької, Одеської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Черкаської, Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Голова Дніпропетровської ОВА зазначив, що над регіоном сили ППО збили сім "Шахедів" – у Криворізькому, Синельниківському, Павлоградському і Дніпровському районах. В останньому через падіння уламків пошкоджені приватний будинок і лінія електропередач. Один ворожий БПЛА захисники неба збили над Черкаською областю.

У Харкові російські зенітні крилаті ракети вдарили по критичній інфраструктурі й призвели до постраждалих, у селі Мала Данилівка Харківського району ворог поцілив у будівлю ферми, внаслідок атаки виникли пожежі, пошкоджено будинки й заклади.

Нагадаємо, на фронті в Україні фіксується просування російських окупантів поблизу Кремінної, Часового Яру та Авдіївки. У Харківській області загарбники також тиснуть поблизу Липців та Вовчанська, але українські захисники на цьому напрямку змушують ворога переходити до оборони.