Віталій Кропачов
30.05.2024 13:37

Відомий бізнесмен Віталій Кропачов власним коштом допомагає людям, які втратили своє житло через війну. Для вимушених переселенців Кропачов будує спеціальні центри, де крім забезпечення житлом надається можливість працевлаштування та подальшої соціалізації.

З початком повномасштабного вторгнення, крім допомоги військовим, відомий український бізнесмен Віталій Кропачов розпочав програму по допомозі сім'ям, що втратили житло через війну. Для цього Кропачов почав відкривати спеціальні центри для переселенців, де крім надання житла вимушеним переселенцям надається допомога у працевлаштуванні.

Перший такий центр був відкритий влітку 2022 року під Переяславом, де зараз на повному забезпеченні проживають 150 сімей вивезених з Донбасу. Їх рідні домівки повністю знищені, а відшкодування від держави буде, ймовірно, після закінчення війни.

Через розширення військового конфлікту на інші регіони, зокрема на Харківську та Запорізьку області, команда Віталія Кропачова розробила проект по відкриттю мережі таких центрів для вимушених переселенців, які мали б бути розташовані в центральній та західній Україні, біля крупних промислових підприємств. Основна мета роботи Центрів для переселенців Кропачова, це надати житло та працевлаштувати людей, що постраждали від агресії РФ, уже сьогодні, не чекаючи завершення війни.

Тема вимушених переселенців близька для Кропачова, так як він сам у 2014 році постраждав від військових дій російської армії, коли бойовики ДНР захопили його домівку та забрали бізнес.

Разом з тим, на сьогодні відкриття “центрів для переселенців Кропачова” під загрозою зриву, так як на бізнес Віталія Кропачова чиниться тиск силовими структурами, а сам Кропачов знаходиться в СІЗО.

Нагадаємо, ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом".

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.