Атака на Харків
03.06.2024 08:58

Росія прагне зробити життя у Харкові нестерпним, щоб люди виїхали з нього.

Тому націлилася на енергетичну інфраструктуру міста і обстрілює його ракетами та керованими бомбами, намагаючись підтягнути свою артилерію на відстань удару, пише The Wall Street Journal.

"Звичайно, Путін все ще хоче Харків", - заявив Олег Синєгубов, голова Харківської військової адміністрації.

Синєгубов зазначив, що Росія розгорнула лише частину військ, необхідних для штурму міста, який, за його оцінками, може потребувати до півмільйона солдатів.

"Але Росія налаштована на довгу війну. У найгіршому випадку Кремль може повторити стратегію, яку він застосував проти Алеппо (Сирія) у 2016 році, коли російські військово-повітряні сили, що підтримували сирійський уряд у громадянській війні, зруйнували системи електро- і водопостачання, а також розбомбили лікарні і школи", - заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко.

Населення Алеппо скоротилося до третини від довоєнного рівня до того, як режим Асада відбив місто у опозиційних сил.

"Вони просто витіснили людей. Це те, що вони хочуть реалізувати щодо Харкова", - підкреслив Литвиненко.

Лише за останній тиждень російські ракети і керовані бомби влучили в друкарню і будівельний гіпермаркет, в результаті чого загинуло понад 25 осіб.

Міська влада заявляє, що немає необхідності в евакуації, але радить жителям не ігнорувати попередження про повітряну тривогу і уникати громадських місць.

Нагадаємо, для відбиття російських ударів по Харкову з використанням ракет і керованих авіабомб, Україні критично потрібні додаткові західні системи ППО, а також санкція партнерів на атаки західною зброєю по військових цілях на території Росії.