Англійська мова
04.06.2024 14:05

Сьогодні, 4 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект 9432 про функціонування англійської мови в Україні. Його підтримали 236 депутатів. Про це повідомив у Телеграм народний депутат України Олексій Гончаренко.

Зазначимо, що законопроект 9432 ініціював Президент України Володимир Зеленський. Його зареєстрували 28 червня 2023 року, а восени торік він пройшов перше читання.

Голосування

Проект пропонує закріпити статус англійської як однієї із мов міжнародного спілкування в Україні, оскільки наша країна має намір вступити у ЄС, а українці поки на недостатньому рівні володіють цією іноземною мовою.

Цей законопроект визначає категорії посад, кандидати на які повинні володіти англійською, унормовує особливості застосування її в роботі органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоров'я.

Законопроект передбачає вивчення англійської мови з дитячих садочків і на всіх рівнях здобуття освіти. Також він пропонує транслювати фільми англійською мовою у кінотеатрах, а у разі неокупності квитків держава компенсуватиме частину коштів закладам.

Як ухвалення цього законопроекту вплине на українців

Ухвалення законопроекту зобов'яже володіти англійською мовою тих, хто претендує на посади:

державної служби категорії "А", державної служби категорії "Б" і "В", перелік яких встановлює Кабінет Міністрів;

голів місцевих держадміністрацій та їхніх заступників;

військовослужбовців офіцерського складу, які служать за контрактом (перелік встановлює КМУ);

поліцейських середнього та вищого складу, начальників в інших правоохоронних органах і службах цивільного захисту (перелік встановлює уряд), прокурорів,

працівників митних та податкових органів (перелік встановлює КМУ);

керівників суб'єктів господарювання державного сектора економіки (перелік визначає Кабмін);

Чиновники складатимуть іспит з англійської мови безкоштовно, його організовуватиме МОН. Пройти його можна не частіше 1 разу на 4 місяці, але необмежену кількість разів.

Вимоги до знання англійської для держслужбовців категорії "А", голів місцевих держадміністрації та їхніх заступників почнуть діяти через 2 роки після закінчення воєнного стану, а для решти посадовців - через 4 роки.

Окрім цього:

на всіх рівнях освіти вивчення і використання англійської стане обов'язковим, у тому числі й дошкільних закладах;

військові повинні будуть володіти англійською на достатньому рівні для спілкування у професійних цілях, але під час воєнного стану та мобілізації на військовослужбовців та правоохоронців вимога володіти англійською мовою не розповсюджується;

у всіх видах пасажирського транспорту: на залізничних вокзалах, автовокзалах, в аеропортах, морських та річкових портах всю інформацію мають дублювати англійською мовою;

під час культурно-мистецьких заходів, у музеях та кінотеатрах, зобов'яжуть дублювати аудіовізуальну інформацію англійською;

екстрена допомога надаватиметься іноземцям англійською, якщо вони не володіють українською. Виклики також мають прийматися і англійською (або іншою мовою, прийнятною для сторін);

на кордоні митний і паспортний контроль для іноземців здійснюватиметься англійською;

у кінотеатрах транслюватимуть до 10% (від загальної кількості) фільмів англійською мовою.

Також запроваджується бюджетна підтримка для кінотеатрів за демонстрацію англомовних фільмів.

Нагадаємо, що Верховна Рада запровадила у законодавстві про національній меншини постійне обмеження для російської мови. Мови меншин можна буде використовувати в політичній рекламі, приватних школах та університетах, класах нацменшин, медіа дозволяється використання мов ЄС та нацменшин, проте це не стосуватиметься мови країни-агресора – російської.

Раніше повідомлялося, що у німецькій землі Гессен українська мова стане другою іноземною в школах.