СБУ
11.06.2024 16:31

СБУ затримала агента ФСБ, який готував ракетний удар РФ по військових навчальних закладах і шпиталях у Житомирі та Одесі, повідомляє пресслужба СБУ.

"Служба безпеки зірвала ще одну спробу ФСБ отримати актуальні дані про розміщення українських захисників в Одеській та Житомирській областях. Найбільше ворога цікавила інформація про вищі військові навчальні заклади на території обох регіонів: в якому режимі вони працюють, чи було передислоковано особовий склад тощо. Також окупанти намагалися розвідати місця базування шпиталів та інших медустанов, де проходять лікування воїни Сил оборони", - йдеться у повідомленні.

Щоб отримати розвіддані, російська спецслужба залучила свого агента – 19-річного мешканця Одеси. Молодик шукав швидкого заробітку в інтернеті і потрапив у поле зору ФСБ.

За вказівкою окупантів він щодня обходив декілька локацій в обласному центрі, щоб з’ясувати, чи є там українські військовослужбовці. Перебуваючи поблизу «потрібного» об’єкту, інформатор спостерігав за його периметром та контрольно-пропускними пунктами, а також робив відповідні фотознімки. Про всі отримані відомості агент месенджером звітував своєму російському куратору.

Листування

Згодом ФСБ «відрядила» свого агента до Житомирщини, де він продовжив шпигувати за відпрацьованим алгоритмом. У разі підтвердження координат потенційних цілей, окупанти планували здійснити по них ракетно-дронові удари.

"СБУ затримала зрадника, коли він проводив дорозвідку поблизу об’єкту в Житомирі. Також Служба безпеки вжила комплексних заходів, щоб убезпечити місця базування українських захисників. За даними слідства, фігурант перебував на дистанційному зв’язку з кадровим співробітником управління ФСБ по Москві та Московській області. Його особу вже встановлено Службою безпеки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за кожне виконане завдання він обіцяв своєму агенту грошову винагороду. Кошти мали надходити на банківську картку інформатора.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.