Війська РФ
12.06.2024 09:19

Окупаційна армія РФ втратила нагоду відкрити новий фронт в Україні, а її наступ на Харківщині поступово сповільнюється.

Про це пише Business Insider.

“Якщо відмотати на місяць назад, то ситуація для України виглядала похмурою. Коли 10 травня путінські війська перетнули кордон у Харківській області, оборона була настільки слабкою, що один солдат сказав ВВС, що вони “просто увійшли”, — йдеться у матеріалі.

Кілька сіл швидко перейшли під контроль російської армії, після чого було оголошено про захоплення міста Вовчанськ, але далі війська РФ не просунулися.

Через чотири тижні російські війська застопорилися. Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі оголосив, що наступ окупантів “майже закінчився”.

Через активізацію росіян Україні довелося перекинути вкрай необхідні підрозділи з-під Часового Яру, щоб відбити атаку. При цьому росіяни виявилися перенавантаженими і незахищеними.

За словами наукового співробітника Королівського інституту об’єднаних збройних сил Ніка Рейнольдса, якби Росія зачекала, поки зможе перекинути на передову краще підготовлені підрозділи, її війська, можливо, “змогли б принаймні почати оточувати Харків і контролювати ключові автомагістралі”, але зараз ця можливість втрачена.

Водночас він уточнив, що харківський наступ, попри великі сподівання росіян, зрештою, багато в чому досяг своєї мети – “спричинив дедалі більший тиск на українців”.

Журналісти Business Insider пояснили, що хоча Росія не розраховує на прорив, вона все ще володіє ініціативою.

“Україна, ймовірно, залишатиметься вразливою ще деякий час, оскільки військова допомога надходить повільно”, — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, Дмитро Плетенчук завершив роботу на посаді речника Сил оборони півдня та повернувся до виконання обов'язків речника Військово-морських сил України.