Зеленський - Путін
17.06.2024 11:59

Володимир Зеленський зробив низку заяв під час пресконференції за результатами саміту миру у Швейцарії. Президент України назвав умову для переговорів з російським президентом Володимиром Путіним.

Український лідер зазначив, що присутність представників РФ на другому саміті миру буде свідчити про те, що агресор готовий до перемовин з метою завершення війни. За словами Зеленського, на участь росіян очікували багато держав, проте більшість не хотіла тиснути їм руки.

Верховний головнокомандувач ЗСУ зазначив, що Росія ще перед повномасштабним вторгненням в Україну блокувала всі ініціативи. Проведено майже 200 мінських зустрічей, де не вирішили жодної проблеми, тому що росіянам було невигідно завершувати бойові дії на сході нашої країни.

Володимир Зеленський повідомив, що саміт миру став "правильним процесом". Детальний план завершення конфлікту буде передано РФ. Тоді стане видно, чи готова вона до закінчення повномасштабної війни.

"Що стосується перемовин. То Росія хоч завтра може почати з нами переговори, не чекаючи нічого, якщо вийдуть з наших територій. Це є повагою до статуту ООН", - наголосив президент.

Зеленський підкреслив, що мир потрібен не рашистам, а всім нам. Він вважає, що тиснути на Росію, щоб вона припинила терор, можна двома шляхами. Перший – дипломатичний, зокрема через саміт миру. Другий шлях передбачає міцну оборону, армію, сили оборони на полі бою, військових, які захищають державу та свої сім'ї.

За словами Володимира Зеленського, росіяни припустилися багатьох трагічних історичних помилок, зокрема це окупація Криму. Президент підкреслив, що головне завдання українських захисників сьогодні – зупинити наступ окупантів на Харківщин. Але наразі ситуація краща, завдяки нашим воїнам вона стабілізувалася.

Нагадаємо, Німеччина остаточно визначилася з питанням про українців, які отримали статус тимчасового притулку на її території. Серед наших співгромадян, які там перебувають, є чимало військовозобов'язаних чоловіків. Однак німецький уряд не примушуватиме українських ухилянтів, втім, як і решту українців, повертатися на батьківщину в Україну.