Сонячні панелі
20.06.2024 15:33

Ворог продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру країни – українські генераційні потужності зменшилися фактично вдвічі. Виходячи з цього, важливо, аби в межах держави і громади – люди та бізнес економно ставилися до споживання. Треба розуміти: від цього залежить, чи вистоїть наша інфраструктура і скільки часу ми будемо без світла.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, як Вінниця готується до різних варіантів.

Сергій Моргунов

"В комунальній сфері ми встановлюємо когенераційні установки на об'єктах критичної інфраструктури. Це дозволяє створити так званий «енергетичний острів» для системи теплопостачання міста. Також ми активно працюємо над встановленням сонячних електростанцій на об'єктах соціальної інфраструктури міста", - йдеться у повідомлення.

Міський голова зазначив, що окреме питання – бізнес.

"Вінницькі підприємці досить активно включилися в цей процес. Ми запровадили муніципальну програму із часткової компенсації за встановлення СЕС. На сьогодні бізнес лише за цією програмою встановив 1,2 МВт. Є підприємства, які самостійно розпочали використовувати сонячну енергію. Одне з таких – «Аграна фрут». Сонце дозволяє працювати їхньому заводу навіть в час відключення світла. А це – збереження потужностей, робочих місць та надходження до бюджету. Що є надзвичайно важливим в умовах воєнного стану. Адже працююча економіка = більші можливості допомогти нашим воїнам", - написав Сергій Моргунов.

Він додав, що з керівництвом підприємства також обговорили додаткові механізми для підтримки бізнесу. Зокрема питання встановлення електричних батарей. Вони дозволять акумулювати надлишок сонця і використовувати його тоді, коли в цьому буде потреба.

Нагадаємо, найближчим часом в Україні прогнозують повернення високих температур. Активне використання кондиціонерів призводить до зростання навантаження на енергосистему країни, яка і без того перебуває не в кращому стані.

Українців закликають обмежити використання кондиціонерів або встановити режим охолодження не нижче 24 градусів. Крім того, дали поради, як зменшити споживання електроенергії.