ATACMS
19.06.2024 09:59

Українські сили вже завдали двох ударів своїми власними ракетами "Нептун" по районах на території Росії, які розташовані в межах досяжності наданих США ATACMS, але також захищені політикою США, яка створила велику прогалину на російській території.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Генштаб України повідомив 31 травня, що українські сили застосували ракети "Нептун" для завдання удару по нафтобазі в районі порту Кавказ у Краснодарському краї, а колишній заступник начальника штабу ВМС України Андрій Риженко заявив, що удар 31 травня став першою українською атакою з використанням "Нептунів" проти наземних цілей.

В ISW підкреслюють, що Чушка і Кавказ — портові міста біля Керченської протоки, приблизно за 250 кілометрів від нинішніх ліній фронту та в межах 300-кілометрової дальності дії наданої США системи ATACMS далекої дії. Протягом більшої частини повномасштабного вторгнення США не дозволяли українським силам використовувати наявну надану США зброю для ураження законних цілей на території Росії та, як і раніше, забороняють Україні використовувати ATACMS будь-де на території РФ.

Україна вперше представила протикорабельні ракети "Нептун" проти російських військово-морських цілей у квітні 2022 року, і їй довелося доопрацьовувати та модифікувати ці ракети для завдання глибоких ударів по території Росії — процес, який зайняв понад два роки, протягом яких російські війська користувалися захистом від зброї, поставленого Заходом.

ISW продовжує вважати, що США мають дозволити Україні завдавати ударів по законних військових цілях у тилу Росії за допомогою наданої США зброї, особливо з урахуванням того, що постійні заборони США на те, як українські сили можуть використати надану США зброю, не завадять Україні чи іншим західним країнам постачання зброї для ударів по РФ.

Нагадаємо, сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій вилучили у приватному домогосподарстві в Костянтинівці Донецької області фугасну авіаційну бомбу вагою 250 кг.