Унікальна операція у Запоріжжі
21.06.2024 11:38

Унікальний мультиорганний забір та надскладну операцію з трансплантації серця від посмертного донора провели у Запорізькій обласній клінічній лікарні.

Пацієнтці медзакладу констатували смерть мозку, а її родичі дали згоду на посмертну трансплантацію органів – серця та нирок.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Операцію з трансплантації серця провів відомий український кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров.

Унікальна операція у Запоріжжі

– Запоріжжя історично вже багато років є трансплантологічним центром. Саме тут вперше в Україні провели трансплантацію печінки, – наголосив Борис Тодуров.

За словами спеціаліста, «нове серце» отримав чоловік, який страждав від невиліковної вади серця. В лікарні заплановано ще дві операції з трансплантації нирок.

Якщо говорити про цифри, то з 1992 року в обласній лікарні було виконано понад 600 пересадок нирок, вже 4 трансплантації серця, 18 трансплантацій печінки.

Раніше повідомлялося, що японські вчені створили вакцину, яка може продовжити життя котів до 30 років.

Крім того, була новина, що вчені з Мічиганського університету створюють інструменти штучного інтелекту для інтерпретації гавкоту собак, виявляючи нюанси, які не помічають люди.