День скорботи
22.06.2024 10:03

Сьогодні, 22 червня – День Скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

Щороку в цей день українці відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Саме цього дня 1941 року розпочалася нова фаза Другої світової війни на території Радянського Союзу.

Як зазначає interfax.com.ua, Україна зазнала найбільших втрат за роки війни. Порівняння проводиться не лише з тодішніми радянськими республіками, а й з усіма країнами-учасницями воєнних дій. Історики стверджують, що війна забрала життя 5 мільйонів українських військових, 5 мільйонів мирних жителів, а понад 2 мільйони стали примусовими заробітчанами в нацистській Німеччині. Мільйони людей втратили свої домівки, знищені були цілі міста і села.

У листопаді 2000 року третій Президент України Леонід Кучма видав Указ, у якому йшлося про запровадження національного пам'ятного дня на честь усіх загиблих у нищівній війні, яка розпочалася між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом 22 червня 1941 року і тривала 4 роки. Цього дня вшановують усіх полеглих унаслідок активних бойових дій на території нашої держави.

На жаль, цей кровопролитний конфлікт став не останнім для нашої країни. Ні радянська влада, ні путінська росія не визнали внесок і жертви українців у боротьбі з нацизмом. Памʼять про це навмисно знищували протягом десятиліть і зрештою таврували нас «фашистами», щоб виправдати вторгнення своїх військ на наші землі у 2014 та врешті 2022. Вчинивши повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 росія зробила те саме, що й гітлерівські нацисти 22 червня 1941.

Сьогодні, знову потерпаючи від російської агресії, українці як ніколи усвідомлюють ціну свободи, яку наші пращури платили століттями. Сьогодні українці вшановують памʼять тих, чиї життя забрали війни за незалежність нашої Держави.

Щороку люди цього дня приносять квіти до меморіалів, пам’ятників та братських могил, вшановуючи пам'ять загиблих героїв.

Кожен українець має 22 червня запалити свічку вдома, біля меморіалів або місць поховання загиблих. Це простий, але дуже значущий жест, який допомагає зберегти пам'ять про тих, хто віддав своє життя заради свободи та незалежності України.

ЗСУ

"Ми не допустимо, щоб на нашій землі залишився окупант. Ми виженемо російську армію та зробимо все, щоб світ зневажав новий путінський нацизм так само, як і інші тоталітарні ідеології. Ми вже довели, що можемо перемагати. Світ бачить, що ми здатні це зробити. І ми маємо закінчити цю війну справедливо для України. Дякую всім хто б'ється й працює заради того, щоб Україна та життя перемогли!", - написав Президент України Володимир Зеленський в Телеграм.

Нагадаємо, сьогодні, у ніч на 22 червня російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed».

Росіяни продовжують цинічно вбивати мирних українців.