Північна Корея
27.06.2024 07:57

Північна Корея відправить військові будівельні та інженерні сили для участі у "відновлювальних роботах" на теренах тимчасово окупованих районів Донецькій області.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Днями південнокорейський телеканал TV Chosun з посиланням на одного з урядовців КНДР повідомив, що вже у липні 2024 року Пхеньян планує відправити великомасштабні інженерні сили в окуповану Донецьку область. Ці сили допоможуть відновити інфраструктуру в тимчасово окупованому Донецьку.

Північнокорейські військові мають 10 інженерних бригад. Телеканал Chosun підрахував, що КНДР може щороку отримувати від Росії до 115 млн доларів США у невизначеній іноземній валюті, якщо відправить три-чотири інженерні бригади в окуповані райони України.

"ISW поки що не бачив повідомлень, які б свідчили про те, що північнокорейські військовослужбовці мають намір брати участь у бойових діях в Україні. Однак пряма інженерна підтримка КНДР може вивільнити російську бойову міць для операцій уздовж лінії фронту та сприяти зусиллям РФ з розширення військової інфраструктури та оборонних укріплень на окупованій території України", - йдеться у повідомленні.

Після візиту 20 червня російського диктатора Володимира Путіна до Північної Кореї та підписання договору про партнерство між державами, виникла загроза більш активного втручання Пхеньяна у війну в Україні на боці агресора.

Путін заявив, що немає необхідності залучати живу силу з КНДР. Водночас, Кремль масово набирає найманців з усього світу для безпосередньої участі у війні проти України.

У Пентагоні Північній Кореї запропонували "поставити під сумнів" її рішення відправити свої війська, оскільки вони стануть "гарматним м'ясом".

В Інституті вивчення війни зазначили, що Росія, схоже, прагне створити коаліцію дружніх держав з історично теплими зв'язками з СРСР, включно з Північною Кореєю та В'єтнамом. Таким чином Кремль намагається закласти основу альтернативного світового порядку.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена може скасувати фактичну заборону на відправку американських військових підрядників до України, щоб допомогти в ремонті та обслуговуванні наданих Штатами систем озброєння.