Мобілізація в Україні
01.07.2024 11:59

З 1 липня 2024 року в Україні введено низку змін до правил мобілізації, які стосуються бронювання працівників, вручення повісток, виїзду за кордон та студентів.

Зокрема, за допомогою застосунку "Дії" роботодавці зможуть бронювати своїх співробітників онлайн. Це стосується критично важливих підприємств та компаній, які працюють на потреби Сил оборони. Процес буде швидким, прозорим та без бюрократії. Очікується, що на бронювання буде йти близько години.

Вручення повісток:

Повістки, надіслані поштою рекомендованим листом, вважатимуться врученими з 16 липня. Відмова від отримання або повернення листа буде розцінюватися як вручення. Неотримання повістки не звільняє від мобілізації. За неявку без поважних причин передбачено адміністративну відповідальність.

Мобілізація в Україні

Виїзд за кордон:

Чоловікам призовного віку для виїзду за кордон потрібні не лише паспорт, але й військовий документ. Можна пред'явити QR-код з військово-облікового документа. Наявність підстав для звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров'я - обов'язкова умова.

Мобілізація студентів:

З 1 липня мобілізації підлягають студенти-заочники, а також ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту. Не стосується здобувачів першої вищої освіти (бакалаврат) за денною формою навчання.

Нагадаємо, у Міносвіти розповіли, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні.

Раніше повідомлялося, що з 1 липня в Україні можуть мобілізувати три категорії студенів.

Крім того що Уряд зобов'язав студентів-чоловіків пройти базову військову підготовку.