Продукти
08.07.2024 15:02

Через відключення електроенергії зберігання продуктів може бути проблемою, особливо в спекотну погоду. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook.

"Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти", - йдеться у повідомленні.

Поради

Як зберегти їжу, коли вимикають “світло”

Сформуйте запас льоду

Тримайте кілька пакетів у морозильній камері. Це, своєю чергою, допоможе зберігати холод в ній.

Підготуйте запас консервів, а також сухих продуктів

Це допоможе підкріпитись, якщо відключення світла будуть довшими;
рідше відкривайте холодильник.

Використовуйте сухий лід

Це допоможе збільшити тривалість зберігання продуктів до 2 діб.

Розгляньте можливість купівлю холодильник елементів.

Після повернення світла продукти, які зберігались при температурі вище +4 довше двох годин, можуть бути небезпечними. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд або ж запах.

"Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я", - зазначає МОЗ.

Також рекомендуємо, не готувати страви із запасом. Страви, які приготували, бажано вживати одразу (не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).

Енергетичний терор Росії призвів до віялових відключень електроенергії в Україні для промислових та побутових споживачів. Нагадаємо, за даними Міжнародного валютного фонду, ситуація має стабілізуватися до 2026 року.

Цього року, за прогнозами експертів, українці зіткнуться з дефіцитом електроенергії на рівні 10% в середньому по країні. Під час пікових навантажень цей показник може зрости до 30%, але не більше.

Зі зростанням дефіциту електроенергії промислові підприємства працюватимуть з меншою потужністю, а споживачі стикатимуться з плановими відключеннями світла, особливо взимку. Також можливі нові російські обстріли енергетичної інфраструктури, що можуть погіршити ситуацію.