спека
08.07.2024 17:55

ДСНС України та синоптики попереджають про аномальну спеку в країні. До 40-41° очікується у південних, східних, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградькій областях. 35-38° прогнозують синоптики в інших регіонах.

В Укргідрометцентрі пояснюють, що така аномальна спека пов’язана з поширенням на територію України тропічного повітря з північних районів Африки.

"Погодні умови можуть негативно впливати на самопочуття людей! Будьте обережні, по можливості не виходьте на вулицю та пийте більше води", - попереджають українців.

Про прогноз погоди на тиждень повідомляє Метеопрог.

Вівторок, 9 липня

У західних областях, а також місцями на Херсонщині та Миколаївщині можливі невеликі короткочасні грозові дощі, переважно у денний час. В інших регіонах країни без істотних опадів. Вітер північно-східний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі +17…+23 °С, вдень +27…+33 °С, у центральних, південних та східних областях +35…+40 °С.

Середа, 10 липня

На всій території України очікується малохмарна погода, переважно без опадів. Вітер північно-східний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі +18…+24 °С, вдень +28…+33 °С, у центральних, південних та східних областях +35…+40 °С.

У четвер, 11 липня

В Україні утримається суха та спекотна погода, лише вдень на крайньому заході та у Карпатах пройдуть короткочасні грозові дощі, місцями можливі град та шквали, 15 – 20 м/с. Вітер східний / північно-східний, 5 – 10 м/с, у Криму та Приазов’ї окремі пориви, 15 – 17 м/с. Температура повітря вночі +19…+24 °С, вдень +29…+34 °С, у центральних, південних, східних областях та на Закарпатті +35…+40 °С.

П’ятниця, 12 липня

На більшій частині території нашої країни продовжиться період аномальної спеки та відсутності опадів. Вітер східної чверті, 5 – 10 м/с; у західних областях змінних напрямків, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі +17…+22 °С, на півдні місцями до +25 °С; вдень +30…+35 °С, у центральних, південних та місцями західних областях +34…+39 °С.

Субота, 13 липня

Опадів не передбачається, лише вдень у західній частині подекуди пройдуть локальні грозові зливи у супроводі шквалів та граду. Вітер північно-східний, на Правобережжі країни південно-східний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі +17…+22 °С, на півдні та у Криму місцями до +25 °С; вдень +33…+39 °С.

Неділя, 14 липня

У західній частині можливі місцями короткочасні грозові дощі, на решті країни сухо і спекотно. Вітер змінних напрямків, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі +18…+23 °С, вдень +34…+39 °С, у західних областях +26…+31 °С.

Щоб пережити аномальну спеку, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

Залишайтесь у приміщенні: Проводьте якомога більше часу в прохолодних приміщеннях. Використовуйте кондиціонери або вентилятори.

Пийте багато води: Підтримуйте водний баланс організму, пийте достатньо води навіть тоді, коли не відчуваєте спраги. Уникайте алкогольних та кофеїнових напоїв.

Носіть легкий одяг: Обирайте легкий, вільний одяг із натуральних тканин, таких як бавовна або льон.

Уникайте фізичних навантажень: Обмежте фізичну активність, особливо на відкритому повітрі. Якщо потрібно займатися фізичною працею, робіть це вранці або ввечері, коли температура нижча.

Використовуйте прохолодні компреси: Прикладіть до тіла прохолодні компреси або прийміть прохолодний душ, щоб охолодити організм.

Захищайте себе від сонця: Носіть капелюх та сонцезахисні окуляри, користуйтеся сонцезахисним кремом з високим фактором захисту.

Харчуйтесь легко: Вживайте легку їжу, багату на воду, наприклад, фрукти та овочі. Уникайте важкої та жирної їжі.

Створюйте прохолодні умови у домі: Закривайте штори або жалюзі вдень, щоб уникнути перегріву приміщення.

Підтримуйте зв’язок: Регулярно спілкуйтеся з близькими людьми, особливо з літніми родичами та друзями, щоб переконатися, що вони теж дотримуються заходів безпеки.

Слідкуйте за станом здоров’я: Якщо відчуваєте симптоми перегріву, такі як головний біль, запаморочення, слабкість або нудота, негайно знайдіть прохолодне місце та зверніться за медичною допомогою.