Військова допомога Україні
10.07.2024 11:59

Сполучені Штати, Німеччина, Румунія, Італія та Нідерланди оголосили про новині кроки з посилення протиповітряної оборони України.

Про це йдеться у спільній заяві країн, опублікованій на сайті Білого дому.

Німеччина, США та Румунія передають додаткові батареї ЗРК Patriot, Нідерланди та інші партнери — компоненти до цих систем, а Італія — додаткову систему SAMP-T.

«Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, цивільне населення і солдатів, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи могли бути використані якнайшвидше. Цього року ми працюємо над подальшим оголошенням про надання Україні додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони», — йдеться у заяві.

Слід зазначити, що 4 з 5 систем ППО, про які йдеться у заяві, вже були оголошені раніше. Німецький Patriot вже прибув до України.

Крім того, в найближчі місяці Сполучені Штати і партнери мають намір надати Україні десятки тактичних систем протиповітряної оборони, включаючи системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard.

«Ці системи ще більше розширять і посилять протиповітряну оборону України. Декілька членів Альянсу, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія і Велика Британія, продовжать відігравати невід’ємну роль у наданні цих систем, а багато інших прихильників України нададуть допомогу в наданні ракет-перехоплювачів», — зазначається у заяві.

Зі свого боку, Сполучені Штати, у координації з партнерами, перерозподілять заплановані поставки критично важливих перехоплювачів протиповітряної оборони, щоб вони були доставлені в Україну, що дасть змогу передати сотні додаткових ракет-перехоплювачів впродовж наступного року.

Нагадаємо, у складі 24 бригади імені короля Данила сформували батальйон «Характерники», який складатиметься з людей, що відбували покарання у вʼязницях і захотіли стати на захист держави.