Оновлення даних
11.07.2024 09:58

В Україні тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Зокрема всі військовозобов'язані громадяни повинні оновити свої дані до 16 липня. Крім того, іноді через подібне оновлення українців можуть перевіряти на блокпостах чи вулицях.

Детальніше про це розповів адвокат Роман Сімутін.

"Якщо вас на блокпості або на вулиці зупиняє група оповіщення, яка щось перевіряє у своїх планшетах, а потім каже, що ваші військово-облікові дані не відповідають відомостям інформаційної системи "Оберіг", і на підставі цього вас затримують та примусово доставляють до ТЦК – вимагайте внесення ваших зауважень до протоколу затримання", ‒ одразу зазначив експерт.

Згідно з його слів, якщо після доставлення до ТЦК та СП, все ж складають постанову про притягнення до адмінвідповідальності зі штрафом 25 000 гривень, то слід писати про незаконність її винесення з врахуванням зазначених зауважень.

"Проте я переконаний, що у 95% випадків при складанні постанов про адміністративне правопорушення працівники ТЦК та СП використовують відомості саме із системи "Оберіг"" ‒ додав Сімутін.

Адвокат закликає, якщо є така можливість, з’ясувати на місці за допомогою якої інформаційної системи група оповіщення перевіряє військово-облікові дані:

  1. система "Оберіг";
  2. Єдиний держреєстр призовників, військовозобов’язаних, резервістів.

Роман Сумітн пояснив: якщо ж це встановити не вдалось, а постанову про адміністративне правопорушення все ж складено, то її потрібно оскаржувати у суді, оскільки у судовому процесі ТЦК та СП повинен буде надати відповідні витяги з інформаційних систем, якими вони користувались при перевірці військово-облікових даних.

Нагадаємо, якщо особа отримала штраф від ТЦК і стосовно неї відкрито виконавче провадження, вона побачить про себе інформацію у Автоматизованій системі виконавчого провадження (АСВП).