Скільки коштує навчання в Польщі
10.07.2024 15:35

Польська система вищої освіти поділена на три рівні: бакалавріат (3-4 роки), магістратура (1,5-2 роки) та докторантура (4 роки). Польща є учасником Болонського процесу, а дипломи визнаються в більшості країн.

Академічний рік у польських університетах зазвичай починається у вересні та закінчується в червні. Доступні ціни навчання в Польщі роблять її привабливою для багатьох студентів з різних країн.

Скільки коштує навчання в Польщі: головні чинники

Вартість в ВНЗ Польщі залежить від низки факторів:

  1. Тип навчального закладу. Державні університети, як правило, пропонують нижчі ціни на навчання, ніж приватні.
  2. Мова навчання. Польською мовою навчатися дешевше, ніж англійською (оскільки потрібне залучення англомовних викладачів).
  3. Спеціальність. Вартість навчання залежить від престижності та затребуваності спеціальності. Наприклад, медичні, інженерні та юридичні спеціальності, як правило, дорожчі, ніж гуманітарні або педагогічні.
  4. Освітній рівень. Бакалавріат дешевший, ніж магістратура.
  5. Місцезнаходження університету. Вартість життя у великих містах (Варшава, Краків, Вроцлав та ін.) вища, ніж у невеликих.

Крім основних факторів, на вартість можуть впливати й інші. Це проживання (у гуртожитку дешевше, ніж оренда приватної квартири), харчування (залежно від індивідуальних уподобань), транспорт, навчальні матеріали.

Існує низка стипендій, які можуть покрити витрати на навчання у Польщі, вони надаються державою, університетами, приватними фондами та іншими організаціями.

Приблизні витрати

Мінімальні витрати на навчання в державному університеті польською мовою - 1500 євро на рік, а максимальні в приватному англійською - 20 000 євро на рік. Середні витрати на проживання, харчування та транспорт - 500-1000 євро на місяць.

Важливо - вартість може змінюватися, тому перед подачею заявки в університет необхідно ознайомитися з актуальною інформацією на його сайті. Тут можна дізнатися, скільки коштує навчання в Польщі для українців та іноземців, перелік необхідних документів тощо.

Особливості польської освіти

Навчання в більшості державних університетів ведеться польською мовою. Існує також багато програм англійською, особливо на магістерському рівні. Іноземні студенти, які не володіють польською, можуть пройти підготовчі курси.

Польські університети мають давню історію та славляться високою якістю освіти. Дипломи визнаються в усьому світі, що відкриває перед випускниками широкі можливості працевлаштування.

Перспективи після навчання - можливість залишитися в Польщі та працювати, працевлаштування в інших країнах ЄС, продовження освіти в магістратурі або докторантурі.

Загалом, польська вища освіта - чудовий вибір для іноземних студентів, які шукають якісну та доступну освіту в безпечній та привітній європейській країні.