Пенсія
11.07.2024 15:15

Пенсійний фонд має право зменшити пенсійні виплати на 20% у випадку, якщо пенсіонер влаштується на роботу та не повідомить про це ПФУ.

Пенсіонер зобов’язаний повідомляти про працевлаштування або звільнення, а також реєстрацію або закриття ФОП. Це передбачено ч. 2 ст. 16 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Це важливо, оскільки після звістки про звільнення пенсіонери отримують можливість нарахування додаткових виплат і підвищень, які надаються тільки непрацюючим особам. Наприклад, перерахунок пенсії у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.

Також, якщо йдеться про пенсіонерів, які вийшли на пенсію за вислугою років, у разі працевлаштування на роботу, яка дала право на таку пенсію, виплати припиняють.

Нагадаємо, що від 29 березня в Україні розширено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги за загиблих військових. Серед них - жінка або чоловік, з яким загиблий (померлий) проживали разом, але не перебували у шлюбі, якщо спільне проживання встановлено рішенням суду, що набрало законної сили.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Нагадаємо, українцям розказали, як отримати пенсію, якщо годувальник зник безвісті.

Також ми писали, що звільнені з полону українці можуть отримати 100 тисяч гривень.