Немає світла
16.07.2024 12:08

Сьогодні вночі, 16 липня, в Україні сталися аварійні відключення через вихід з ладу обладнання на одному з енергооб’єктів, повідомляє прес-служба "Укренерго".

"Сьогодні вночі вийшло з ладу обладнання на одному з енергооб’єктів. Дефіцит енергії в системі збільшився", - йдеться в повідомленні.

О 10:00 "Укренерго" віддало команду на застосування аварійних відключень в Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Донецький, Дніпропетровській, Кіровоградській областях.

"Енергетики вже працюють над відновленням та поверненням обладнання в роботу", - заявили в компанії.

Крім того, протягом доби діють чотири черги графіків відключень світла, повідомили в "Укренерго".

Зазначимо, що раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ситуація покращиться у 20 числах липня, коли завершаться ремонтні роботи на деяких об'єктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі.

Енергетичний терор Росії призвів до віялових відключень електроенергії в Україні для промислових та побутових споживачів. Нагадаємо, за даними Міжнародного валютного фонду, ситуація має стабілізуватися до 2026 року.

Цього року, за прогнозами експертів, українці зіткнуться з дефіцитом електроенергії на рівні 10% в середньому по країні. Під час пікових навантажень цей показник може зрости до 30%, але не більше.

Зі зростанням дефіциту електроенергії промислові підприємства працюватимуть з меншою потужністю, а споживачі стикатимуться з плановими відключеннями світла, особливо взимку. Також можливі нові російські обстріли енергетичної інфраструктури, що можуть погіршити ситуацію.