Корупція
18.07.2024 13:22

Парламентарі підтримали в першому читанні законопроект, який дозволить корупціонерам уникнути суворого покарання, сплативши штраф та відшкодувавши збитки, повідомляє радник міністра МВС України Антон Геращенко у Телеграм.

Так зазначається, що Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №11340 щодо зміни умов угоди зі слідством у провадженнях щодо корупційних злочинів. Урядову ініціативу підтримав 231 народний депутат.

Закон пропонує нову процедуру, згідно з якою особи, які обвинувачуються у корупційних злочинах, зможуть уникнути кримінального переслідування, компенсуючи збитки державі грошима.

Законопроект прийнято під егідою вимоги ЄС. Він дозволить під час укладення угоди зі слідством в корупційних злочинах зменшувати покарання за корупцію нижче визначеної межі та розширить можливість застосування звільнення від покарання з випробуванням навіть в особливо тяжких корупційних злочинах.

В обох випадках викриття спільників не буде обов'язковою умовою. Викриття спільників пропонують замінити повним відшкодуванням шкоди та штрафом до 204 млн грн за особливо тяжкий злочин.

У висновку Антикорупційного комітету ВРУ вказано, що «у проекті Закону виявлено окреме положення, що містить корупціогенний фактор».

Спеціалізована антикорупційна прокуратура також не підтримує запропоновану урядом версію змін до законодавства. Правоохоронці вважають, що викриття організаторів корупційного кримінального правопорушення має бути невід’ємною умовою укладання угод зі слідством.

Законопроект прийнято лише за основу. До другого читання депутати мають внести свої поправки. Також Президент може ветувати прийнятий в цілому закон.

Раніше повідомлялося, що СБУ та НАБУ затримали «на гарячому» двох депутатів Сумської облради.