Мобілізація в Україні
19.07.2024 11:38

Відповідно до чинного закону про мобілізацію, в Україні усі військовозобов'язані громадяни повинні були оновити військово-облікові дані впродовж двох місяців. Попри те, що термін оновлення закінчився 16 липня, багато українців так і не виконали цю вимогу.

Відповідно до ст. 210 КУпАП, особи, які вчасно не оновили свої дані, а отже не виконали вимогу закону 3633-IX, можуть бути оштрафовані. Сума штрафу під час воєнного стану становить від 17 000 до 25 500 грн.

Проте, це не означає, що всіх порушників автоматично притягнуть до відповідальності. Перші штрафи за неоновлення даних з'являться у вересні поточного року. Про це заявив народний депутат Олександр Федієнко у коментарі "Новини.LIVE".

За допомогою реєстру "Оберіг" будуть ідентифікувати тих, хто ухиляється від військового обов’язку і стосовно кого в поліцію потраплять подання на затримання і примусове доставлення до ТЦК. У Реєстрі будуть навіть дані про відкрите виконавче провадження, якщо особа добровільно не сплачує штрафи від ТЦК.

Як розповіла юристка Лілія Калашникова в коментарі Новини Pro, тих військовозобовʼязаних, які не оновили дані до 16 липня 2024 року, чекатимуть повістки за останньою відомою адресою їхньої реєстрації. Якщо таку особу зупинять ТЦК та поліція на вулиці, то її мають право затримати та доправити до центру комплектування.

Як наголошують юристи Безоплатної правничої допомоги, в законі ніде не вказано, що після 16 липня громадяни не зможуть оновити дані. Від 17 липня не можна оновлювати дані виключно у центрах надання адміністративних послуг. Але оновлення можливе:

  • у ТЦК та СП;
  • у мобільному додатку "Резерв+".

Тож чоловіки, які не встигли оновити дані вчасно, повинні з’явитися до ТЦК або ж оновити інформацію про себе, користуючись мобільним додатком "Резерв+".

Якщо цього не зробити, то найближчим часом людина може отримати повідомлення про адміністративне правопорушення та буде вимушена сплатити штраф.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в етері телемарафону "Єдині новини" підкреслив, звернення до ТЦК з метою оновлення даних не обов'язково призведе до сплати штрафів.

Нагадаємо, мобільний застосунок та вебпортал «Дія» будуть відображати штрафи за несвоєчасне оновлення військово-облікових даних. Штрафи з’являться лише тоді, коли людина не сплатить його вчасно.