Річка
22.07.2024 14:24

У Києві обірвався трос атракціону-спуску через Дніпро, в результаті чого загинув 20-річний хлопець. Правоохоронці вилучили речові докази та записи камер відеоспостереження, передає Київська міська прокуратура.

"За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури м. Києва триває розслідування причин обриву тросу на атракціоні «Канатна переправа через р.Дніпро від Арки Дружби народів до Труханового острова», внаслідок чого загинула людина. На другий день пошуків рятувальники знайшли тіло 20-річного хлопця, який в перебував на атракціоні в момент обриву тросу. Його тіло буде направлено на експертизу", - йдеться у повідомленні.

На цей момент правоохоронці вже вилучили частину відеозаписів з камер, встановлених на атракціоні, а також речові докази.

Як пише sud.ua, речниця Київської міської прокуратури Ірина Винокурова в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявила, що максимальна санкція двох статей Кримінального кодексу України, за якими було відкрите кримінальне провадження, передбачає до 8 років позбавлення волі. Однак слідство лише розпочалося і зараз про підозри не говориться.

«Кримінальне провадження відкрито за двома статтями: порушення правил безпеки під час проведення небезпечних робіт, а також службова недбалість. Максимальна санкція цих статей - до 8 років позбавлення волі», - сказала вона.

Про підозри в цій справі можна буде говорити після того, як будуть вивчені всі документи, і правоохоронці з'ясують, чи відповідав стан цього атракціону всім технічним характеристикам, яким він мав відповідати, тощо.

«Правоохоронці вилучили документи, і ми будемо вивчати, коли, ким і чи перевірялися ці атракціони, чи були вони справні. Відповідь на всі ці запитання має дати слідство. Ми вивчаємо документи, щоб зрозуміти, в якому стані був цей атракціон, хто надавав ці послуги», - поінформувала Винокурова.

Київська міська прокуратура ще в 2021 році намагалася зупинити роботу вказаного атракціону. Прокурори звернулись до Господарського суду Києва з позовом, в якому просили визнати незаконним та скасувати розпорядження Виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 11.01.2021 року, яким переможцем інвестиційного конкурсу визнали компанію без досвіду з реалізації подібних проєктів та досвіду експлуатації атракціонів подібного типу, враховуючи їх потенційну небезпеку для життя та здоровʼя.

Відповідачами у справі були Виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), КП «ПЛЕСО" та Товариство-переможець конкурсу.

Однак рішенням Господарського суду м.Києва від 02.12.2021, залишеним в силі постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.06.2022 та Верховного суду від 14.09.2022, у задоволенні позову відмовлено.

Суди та відповідачі в особі столичних посадовців не погодились з позицією прокуратури про те, що канатна дорога через Дніпро належить до атракціонів підвищеної небезпеки.

Більше того, під час судового розгляду будо встановлено, що на момент проведення інвестиційного конкурсу та судового розгляду проєктна та технічна документація щодо атракціону не були розроблені.

Втім, нікого з посадовців КМДА, які проводили конкурс на визначення переможця, до сьогоднішнього трагічного випадку це не турбувало.

Раніше повідомлялося, що двоє людей загинули в російській Махачкалі під час пожежі в квест-кімнаті.