Підпал
25.07.2024 12:56

Нацполіція затримала групу вербувальників паліїв, які за вказівкою ФСБ РФ здійснювали підпали на території країн ЄС, повідомляє Національна поліція України.

затримання

затриманнязатримання

"Для виконання вказівок спецслужби російської федерації фігуранти вербували на території України проросійськи налаштованих осіб, яких в подальшому з використанням підроблених документів вивозили до країн Європейського Союзу для виконання «замовлень» за гроші. Натомість тепер затриманим за державну зраду загрожує покарання – аж до довічного позбавлення волі", - йдеться у повідомленні.

Так, достеменно відомо про кілька знищених пожежею торговельних закладів у Польщі та країнах Балтії. Також зловмисники отримали замовлення на підпал одного з центрів гуманітарної допомоги Україні на території Польщі.

Правоохоронці розповіли, що організатором групи вербувальником виявився 39-річний житель міста Івано-Франківська, який залучив у спільники ще кількох містян. Маючи безпосередній контакт із співробітниками російських спецслужб, вербувальники на постійній основі отримували «замовлення» від своїх кураторів. Злочинна група мала свою ієрархічну структуру, де кожен з учасників групи виконував свою роль.

Після визначення об’єкта для майбутнього підпалу, зловмисники виготовляли для залучених агентів підроблені документи офіційного зразка для можливості безперешкодного виїзду за кордон. Також відкривали банківські рахунки на підставних осіб для забезпечення незаконних фінансових операцій фігурантів. Зокрема придбання пального, інших засобів для виконання замовлення.

Нагадаємо, кіберполіція України звертає увагу про небезпеку вербування підлітків російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема - підпалів автомобілів українських військовослужбовців.