ЕС
26.07.2024 12:58

У відповідь на вторгнення Росії в Україну Європейський союз і його держави-члени ухвалили кілька пакетів санкцій проти Росії. У рамках цих санкцій було заморожено активи Центрального банку Росії, що знаходяться в країнах ЄС, пише РБК-Україна.

Заборона на операції, пов'язані з активами та резервами Центрального банку Росії та пов'язаних з ним організацій, призвела до надзвичайного накопичення грошових коштів і депозитів від погашення фінансових інструментів на балансах центральних депозитаріїв, що генерує значний дохід.

Як повідомляє прес-служба Єврокомісії, сьогодні ЄС виділяє перший платіж на підтримку України в розмірі 1,5 мільярда євро, отриманий від заморожених російських активів.

Доходи, отримані операторами ЄС і центральними депозитаріями цінних паперів (ЦДЦП) від заморожених російських суверенних активів, було передано Euroclear Єврокомісією як перший транш 23 липня. Тепер ці кошти будуть спрямовані через Європейський фонд миру і Фонд для України для зміцнення військового потенціалу України та сприяння відновленню країни.

Зазначається, що доходи, отримані операторами ЄС, не належать Росії і зберігаються в центральних депозитаріях. Тепер ЄС почав направляти ці кошти в Україну.

«Немає кращого символізму в використанні грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу більш безпечним місцем для життя», – написала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі X/Twitter.

пост

Раніше повідомлялося, що США допоможуть відновити енергетику України.